15.4 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

Bojko Jerman: »Ljudje vsak trenutek potrebujemo svež in čist zrak«

 

 

Piše: Andraž Grad

Foto: Andraž Grad

 

V zaprtih prostorih preživimo povprečno osemdeset odstotkov časa, ena oseba pa vdihne na dan kar 15.000 litrov zraka. Zato je ustrezno prezračevanje ključnega pomena za zdravje, saj ga slaba kakovost zraka lahko močno ogroža. Velikokrat preprosto odpiranje oken ni dovolj, sploh če živimo v kakšnem večjem mestu.

 

O tem, kakšen je najboljši sistem prezračevanja, kako to vpliva na naše počutje, pa tudi kako naj ustrezno prezračevanje zagotovijo lastniki nedavno poplavljenih hiš ali stanovanj, smo govorili z Bojkom Jermanom iz podjetja E-Netsi, ki se ukvarja s prezračevanjem in s prezračevalnimi sistemi.

 

Gospod Jerman, nam lahko na splošno predstavite vaše podjetje E-Netsi, d. o. o., in njegove glavne dejavnosti?

Podjetje uspešno deluje že skoraj 30 let. V tem času smo se najprej ukvarjali s svetovanjem in z vodenjem ali nadziranjem investicij s področja gradbeništva, pozneje pa smo se specializirali za distribucijo in izvajanje prezračevanja z vračanjem toplote in vlage, kar je v sodobnih objektih nujno treba predvideti in tudi narediti. Pri uvajanju sodobnega prezračevanja in trajnostne skoraj nič energijske gradnje smo svetovali Stanovanjskemu skladu Mestne občine Ljubljana, ki je naredil nekaj zelo naprednih projektov, in tudi Stanovanjskemu skladu Republike Slovenije, ki je naredil le en zanimiv projekt. Menili smo, da bo šla praksa pri obeh stanovanjskih skladih le še više, žal pa ugotavljamo, da so njihovi novi projekti zelo klasični in daleč od skoraj nič energijske gradnje, ki je sicer zapovedana z evropsko direktivo.

 

Predvsem v večjih mestih je danes prezračevanje zelo pomembno zaradi onesnaženega zraka. Kateri so najboljši načini prezračevanja?

 

Vsak način, ki zagotavlja, da v bivalne prostore prihaja svež, čist, filtriran zrak in ki ta zrak potem prek »nečistih« prostorov (kuhinja, kopalnica, wc …) v celoti in neprekinjeno odvajamo, je dober sistem. Lahko je narejen tako, da vrača toploto in vlago, ali pa tega nima. Vendar je žal zaradi omejitev pri porabi energije nujna rekuperacija, to je vračanje toplote pozimi, hladu pa poleti. Tak način cirkulacije zraka od čistega k umazanemu lahko zagotovi le centralni sistem rekuperacije in higrosenzibilni sistem.

 

Kaj pa lokalni rekuperatorji?

 

Lokalni rekuperatorji, bodisi navadni, bodisi tisti z izmeničnim tokom zraka (decentralni sistemi ali sistemu push-pull), žal ne morejo zagotoviti tega zračnega tokokroga, zato je kakovost menjave zraka veliko slabša, tudi sistemski toplotni izkoristek je pol manjši, da ne omenjam nižjega udobja uporabnikov. Vgrajujemo, kar stranka želi, vendar je pomembno, da kupec dobi objektivno informacijo.

 

Zakaj je dobro prezračevanje pravzaprav ključnega pomena za dobro počutje in zdravje?

 

Ljudje kar naprej dihamo in vsak trenutek potrebujemo svež in čist zrak – če ga ni, gre to na račun zdravja in ugodja. Poleg hrupa in temperature je v zraku še veliko primesi, ki jih sploh ne občutimo z vonjem, pa so lahko ti dodatki zelo nevarni za zdravje, kot je to denimo zidna plesen, radon ali CO. Prav zato, ker ne moremo stalno nadzirati, kaj je v zraku v zaprtih objektih, je v pravilniku o prezračevanju določeno, da je treba neprekinjeno menjavati zrak s svežim.

Za zdravje je pomembno, da imamo v stanovanju ali hiši dober prezračevalni sistem.

 

Nekdo bo pomislil, da je dovolj, če tu in tam samo odpre okna …

 

Občasno odpiranje oken ne omogoča neprekinjene menjave zraka, je tudi nepraktično in ga je v večini primerov nemogoče izvajati (v odsotnosti, zaradi bolezni, ponoči, v slabem vremenu …). Ljudje smo različno odporni na nečistoče v zraku, kot je denimo cvetni prah ali delci iz dima kurilnih naprav. Nekateri so na to zelo občutljivi, s centralnim sistemom prezračevanja in z boljšimi filtri pa smo takim osebam zagotovili odlične bivalne razmere in so nam že več desetletij za to hvaležni.

 

Kaj je pravzaprav sistem prezračevanja z rekuperacijo?

 

Rekuparacija je izraz za vračanje toplote: izrabljeni zrak, ki ga pošiljamo iz hiše, pozimi ogreje, poleti pa pohladi zunanji zrak, in sicer skoraj na temperaturo zraka v stavbi. Odvisno od toplotnega izkoristka in od tega, ali se vrača tudi vlaga ali ne, se razvrščajo aparati. Pa seveda tudi po kapaciteti, obliki, glasnosti, možnosti za regulacijo …

 

E-Netsi ima široko in kakovostno ponudbo prezračevalnih sistemov.

 

Katere pa so največje prednosti vašega sistema?

 

Glavno prednost centralnega sistema sem že opisal, seveda pa tudi lokalni aparati opravijo svoje delo. Včasih je lokalni aparat zaradi okoliščin edina dobra izbira. Naši aparati so najboljši na trgu, kar dokazujejo dejstva, to so verodostojna, v Evropi priznana merilna poročila. Glede meritev toplotnih izkoristkov je veliko možnosti za zavajanje kupcev: nekateri navajajo testiranje, ki temelji na posebnih pogojih, ali pa so testirali nekaj drugega, kot sedaj prodajajo. Zgodilo se je tudi, da smo dali sami testirati konkurenčni aparat in je meritev po najbolj uporabljeni metodi EN 308 pokazala, da ima naprava skoraj trikrat nižjo kakovost, kot pa je bila objavljena in promovirana. Prijava na TIRS še vedno nima epiloga.

 

Kaj bi glede prezračevanja svetovali lastnikom hiš, ki so bile nedavno poplavljene?

 

Svetujem jim, da ne le osušijo hiše, ampak tudi razkužijo vse nevidne površine, ki lahko oddajajo spore zidnih plesni, kar je zelo škodljivo za zdravje. Posebej težko je očistiti in osušiti večplastne panele pri montažni gradnji. Ne le posušiti in očistiti, vsi objekti morajo imeti sistem neprekinje menjave zraka, sicer lahko pride do razvoja brez dvoma škodljivih zidnih plesni. Omare z zadnjo stranico ob fasadni steni morajo biti brez zadnje stranice, tapete, preproge in zavese zaradi zdravja odsvetujemo.

 

Za konec nam še povejte, zakaj je zelo pomembno, da se pri prenovi starih hiš namesti tudi sistem prezračevanja.

 

Brez tega bo objekt imel nezdravo notranjo klimo, bo nekomforten in nevaren zdravju, česar ne trdimo le mi, ki te sisteme prodajamo, to trdi tudi sanitarni tehnični predpis in zdrava kmečka pamet.

 

Prezračevanje nam omogoča bolj zdravo življenje.

 

 

 

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine