32.6 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Alma Mater Europaea izobražuje izjemno uspešne fizioterapevte

Piše: Lucija Kavčič

Študij fizioterapije na Alma Mater Europaea – ECM (AMEU) je do sedaj končalo že več kot 700 diplomantov, ki so v svojem poklicu zelo uspešni. Tako Iza Gobar posega po najvišjih mestih na tekmovanjih, Lana Ritlop je predana prostovoljka, Darko Đurić pa je razvil platformo za fizioterapijo FROOM.

Diplomantka fizioterapije AMEU svetovna prvakinja

Tako je diplomantka AMEU Iza Gobar junija lani na svetovnem prvenstvu v fizioterapiji, ki je potekalo na Fakulteti za fizioterapijo v Kopenhagnu na Danskem, postala svetovna prvakinja v masaži freestyle. Njena manualna masaža je mešanica mobilizacijskih tehnik masaže, masaž globokega tkiva in klasične švedske masaže, razvija pa tudi lastno novo tehniko.

Iza Gobar je sodelavka in mentorica na AMEU in sodeluje v Zavodu Terapija. »Veliko smo imeli vaj in uporabnega znanja, ki smo ga lahko takoj uporabili v praksi, kar je bila velika prednost. Tudi odnos profesorjev do študentov je bil odličen in fleksibilen, marsikaj smo se lahko dogovorili individualno. Kolektivno ozračje na šoli je bilo čudovito, veliko je bilo dogodkov, druženj. Tudi sedaj v praksi veliko sodelujem s sošolci in sem zelo zadovoljna. Letos sem se znašla tudi na drugi strani katedra kot predavateljica, ker je zelo pozitivna izkušnja zame, hvaležna sem za priložnost, da se lahko razvijem še v pedagoški smeri. Po zmagi na tekmovanju so mi dali prostor na Zavodu Terapija v Mariboru, kjer lahko delam in sprejemam paciente,« je za Demokracijo dejala Gobarjeva.

O njej bomo zagotovo še slišali, saj je ravno prejšnji teden odpotovala na Dansko, kjer se spet udeležuje tekmovanja iz masaže.

Pot v Gano in Gambijo, humanitarno delo študentov v Afriki

Lana Ritlop, vodja prostovoljstva na AMEU (Foto: Osebni arhiv Lane Ritlop)

Lana Ritlop je diplomantka fizioterapije, študentka magistrskega programa zdravstvenih ved AMEU in ustanoviteljica ekipe Fizioterapevti brez meja. Bila je že na treh odpravah v Gambiji in Gani, prvič je na pot prostovoljstva odpotovala leta 2018, ko je obiskala Gambijo, lani pa je odpravo za študente zdravstvenih smeri organizirala tudi v sklopu študija. V treh letih so v teh dveh afriških državah pomagali več kot 500 pacientom.

Lanina ekipa prostovoljcev je vsako leto večja, zato bodo kmalu vključili še tretjo destinacijo: Indijo. Odprave so tako za paciente kot za študente-prostovoljce edinstvena izkušnja in fakulteta AMEU se tega dobro zaveda. »Rdeča nit našega projekta je izmenjava znanj, saj je ključ do velikih sprememb prav znanje. Kvalitetna pomoč se vidi v tem, da se ta še opravlja tudi po našem odhodu. In prav to želimo doseči z našimi odpravami na tista mesta po svetu, kjer nas potrebujejo. Načrtovanje četrte humanitarne odprave je dokaz, da se že četrtič zapored za humanitarno delo odloča vedno več srčnih in samoiniciativnih študentov z željo po doprinosu svojega koščka v mozaik dolgoročnih rešitev,« je za Demokracijo dejala Lana Ritlop, ki je tudi med epidemijo covida-19 organizirala prostovoljce za pomoč v socialnovarstvenih ustanovah.

Poleg že prej pridruženih prostovoljcev se je na povečane potrebe odzvalo več kot 200 študentov, ki so opravili več kot 10.000 ur prostovoljnega dela. »Brez ogromne podpore naše fakultete nam to ne bi uspelo. Hvaležna sem, da je vodstvo verjelo v nas in nam prišlo pri tem naproti,« je še dodala.

Platforma FROOM, fizioterapija na daljavo

Darko Đurić je razvil platformo FROOM za fizioterapijo na daljavo. (Foto: Facebook/Alma Mater)

V zadnjih dveh letih se je izkazalo, da je fizioterapija izjemno pomembna tudi pri rehabilitaciji po prebolelem covidu-19, zato so na AMEU pripravili konkretne rešitve: Darko Đurić, športnik paraolimpijec, je skupaj z Gregom Nahtigalom razvil platformo FROOM za fizioterapijo na daljavo.

Pri Froomcaru gre za digitalizacijo fizioterapevtske vadbe v domačem okolju, ki jo fizioterapevti pacientu posredujejo s prikazom vaj, pisnih ali slikovnih navodil ter posnetkov, ki jih naredijo med obravnavo. Projekt s strokovno podporo doc. dr. Eve Uršej, habilitirane visokošolske učiteljice na AMEU, je pridobil raziskovalna sredstva, AMEU pa je tudi njegov strateški partner.

Več na: http://https://froomcare.com/covid-19/

Program vsebuje zbirko strokovnih rehabilitacijskih vaj, ki pomagajo k izboljšanju zdravstvenega stanja ljudi, ki so PREBOLELI COVID-19, in drugih zaradi bolezni OSLABLJENIH LJUDI.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine