20.9 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

ALI STE VEDELI? Vrhnika je kraj, ki ponuja nešteto zanimivosti

Piše: C. R.

Foto: visitvrhnika.si

 

  1. Ste vedeli, da na Vrhniki stoji kapelica, ki skriva nenavadno zgodbo?

Na južni strani Svete Trojice, priljubljenega hriba nad Vrhniko, stoji skrivnostna kapelica. Obnovljena kapelica sv. Antona Padovanskega ima v spodnjem delu skrivnostno votlino. V njej sta poleg lesenega kipa sv. Antona Puščavnika tudi marmorni plošči, v katero sta v slovenščini in arabščini vrezana napisa enake vsebine, krasita pa ju tudi risbe piramid, palm in sfinge. Le kako se je ta napis v arabskem jeziku znašel na Vrhniki? Obiščite nas in razkrili vam bomo skrivnost.

 

Sveta Trojica
  1. Ste vedeli, da ima Vrhnika najstarejšo učno pot v Sloveniji?

Učno pot po gozdovih Bistre so vzpostavili domači gozdarji in gozdarski oddelek Tehniškega muzeja Bistra že leta 1974. Štiri kilometre dolga krožna pot se vije skozi gozdove nad tehniškim muzejem, na njej pa naletite na številne zanimivosti, od orjaških stoletnih severnoameriških duglazij pa vse do »gavg«, na katere so v davnih časih obešali zločince.

 

Bistra
  1. Ste vedeli, da se na Vrhniki kuhajo Cankarjevi štruklji?

Vrhniški štruklji se od preostalih štrukljev ločijo po skutnem nadevu, ki ga bogatijo suhe slive. Štruklji s suhimi slivami so v zgodovini veljali za bogatejšo jed, ki so si jo domačini privoščili ob pomembnejših dneh in praznikih. Štruklji so tudi eden najzgodnejših spominov iz Cankarjevega otroštva. Danes vrhniški štruklji predstavljajo del vrhniške gastronomije in jih lahko pokusite v marsikaterem hramu dobrot. V času Argonavtskega festivala se skuha tudi najdaljši vrhniški štrukelj na svetu.

 

Štruklji
  1. Ste vedeli, da je v eni od vrhniških cerkva podpis Ivana Cankarja?

Največji slovenski pisatelj Ivan Cankar, rojen na Vrhniki, je najverjetneje rad obiskoval bližnji hrib Kuren. Tam stoji manjša cerkev sv. Miklavža z znamenitim lesenim stropom. Na stebru v notranjosti cerkvice pa je še danes viden Cankarjev podpis. Mogoče je to spomin na čas, ko je v cerkvi obnavljal oltarje slikar Matej Sternen, ki je bil Cankarjev prijatelj.

  1. Ste vedeli, da na Ljubljanskem barju rastejo izjemno redki in ogroženi močvirski tulipani?

Močvirski tulipan ali močvirska logarica je zaščitena rastlina, ki uspeva na zelo redkih vlažnih območjih Evrope. V občini Vrhnika jo lahko občudujete na območju Bevk, cveti pa samo konec marca in v začetku aprila. Zato je pravi čas, da se odpravite na kolesarski izlet po Barju in poiščete čudovite cvetove v obliki zvona, obarvane v škrlatno rdečem vzorcu šahovnice.

 

Močvirski tulipani

www.visitvrhnika.si

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine