8.2 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Zdaj masovno prihajajo Iranci! Preberite, zakaj!

Migrantska kriza v Bosni in Hercegovini dobiva nove razsežnosti, tudi zahvaljujoč vizumski politiki Srbije in prizadevanj hrvaške policije k zaustavitvi ilegalnih prehodov državne meje.

Po zapisu na spletnem portalu mesta Bihać prebivalce skrbi, da bo migrantska kriza doživela nove razsežnosti. To pripisujejo temu, da migranti z lahkoto prečkajo srbsko-bosansko mejo, medtem ko  Evropska unija hkrati napoveduje, da bo v sklopu nove varnostne strategije pričela pošiljati več policistov na zunanjo schengensko mejo kot tudi hkrati povečala število deportacij.

Bošnjaki tudi opažajo, da v njihovo državo prihaja vse več Irancev, ki izkoriščajo vizumsko politiko Srbije; tako lahko v Srbijo priletijo brez vizuma in od tam naprej ilegalno potujejo proti Evropski uniji. Kljub temu, da se je Bosna in Hercegovina odrekla postavitvi sprejemnih taborišč za potrebe EU, vse več migrantov prihaja v to državo.

Vsi migranti so poslani v predele države, kjer so Bošnjaki večinsko prebivalstvo, medtem ko Hrvati in Srbi zavračajo sprejetje migrantov. Prav tako Bošnjake zdaj skrbi, da bi s sporazumom med Srbijo in Madžarsko k njim preusmerili nekaj tisoč migrantov, ki se sedaj nahajajo na medmejnem prostoru.

Posledično so na portalu zapisali strah, da bi se bošnjaški del napolnil z migranti iz Grčije, Srbije in drugih dežel, kar po njihovemu mnenju deluje “kot dobro uigrana tradicionalna strategija proti BiH”, saj Srbija spušča migrante, medtem ko Hrvaška krepi meje. Prav tako so izpostavili, da se že dolgo noben migrant ni poskušal neposredno prebiti iz Srbije na Hrvaško, ampak da se so migrantske poti preusmerile v BiH.

Zadnje novice

Sorodne vsebine