13.6 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

ZDA na mejo z Mehiko pošiljajo dodatnih 3750 vojakov

ZDA bodo na mejo z Mehiko napotile dodatnih 3750 vojakov, je v nedeljo sporočil Pentagon. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo dodatni vojaki nudili podporo enotam za varovanje meje, njihov mandat pa bo trajal tri mesece. S tem se bo število vojakov na južni meji ZDA povečalo na 4350, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški predsednik Donald Trump je prve vojake na mejo z Mehiko napotil pred kongresnimi volitvami novembra lani v odziv na karavano več tisoč migrantov iz Srednje in Južne Amerike, ki so pobegnili pred revščino in nasiljem. Kritiki Trumpu očitajo, da je z napotitvijo vojakov želel samo ustvariti vtis krize, da bi pridobil sredstva za gradnjo zidu na meji z Mehiko, ene svojih glavnih obljub pred predsedniškimi volitvami leta 2016.

Novi vojaki bodo po napovedih Pentagona pomagali agentom na meji, patruljirali in namestili bodečo žico na okoli 240 kilometrih meje.

Ameriško obrambno ministrstvo je novico o napotitvi novih vojakov sporočilo 12 dni pred rokom, ki ga je Trump postavil kongresu za dogovor o financiranju gradnje zidu na meji z Mehiko. Ameriški predsednik je začasno dovolil obnovo financiranja vlade do 15. februarja in zagrozil, da bo vlado spet zaprl, če do tega roka ne bo dobil denarja za zid.

Trump vztraja, da bi z zidom na meji preprečili “nenadzorovano invazijo kriminalcev v ZDA”. To je ponovil tudi v nedeljo. “Ker skozi Mehiko proti naši državi korakajo karavane, morajo biti republikanci pripravljeni narediti vse, kar je treba za močno obrambo na meji,” je tvitnil. “Demokrati ne naredijo ničesar. Če ni zidu, ni varnosti. Tihotapljenje ljudi, mamila in kriminal, ostanite zunaj,” je dodal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine