7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Zaskrbljujoče posledice multikulturizacije: Več kot polovica učencev v dunajskih šolah doma ne govori nemščine!

Iz sosednje Avstrije prihajajo zaskrbljujoče informacije, in sicer, da več kot polovica učencev v dunajskih šolah raje govori v svojem maternem jeziku kot pa v uradnem, nemškem jeziku. To razkriva nedavno integracijsko poročilo, ki ga je izdala avstrijska vlada.

Iz osmega letnega poročila, ki ga je pripravil neodvisni strokovni svet, je razvidno, da so napori avstrijske vlade, da se otroci z migrantskim ozadjem naučijo nemščine, povsem padli v vodo. Odpor ali nesposobnost migrantov, od katerih je večina v državo prispela v zadnjih letih, se najbolj izrazito kaže v avstrijski prestolnici Dunaj, kjer 51,2 odstotka šolarjev prakticira interakcijo v jeziku, ki ni nemški.

Na splošno v Avstriji velja, da vsak četrti učenec uporablja drug materni jezik zunaj učilnice. Odstotek pa se razlikuje glede na vrsto šole. V osnovnih šolah na Dunaju, ki jo obiskujejo otroci, stari med 6 do 10 let, 58 odstotkov učencev uporablja svoj materni jezik v svojem prostem času. Izredno zaskrbljujoče je, da je med tistimi, ki obiskujejo nove srednje šole, torej otroci, stari od 10 do 14 let, delež tistih, ki uporabljajo nemščino samo v primeru nuje, ogromen in znaša kar 72 odstotkov.

 

Celoten članek lahko preberete tu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine