15.2 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Zaradi navala ilegalnih migrantov na Litvo bo to državo obiskala komisarka Johanssonova

Piše: politikis.si

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson bo zaradi nevarnega porasta nezakonitih migracij iz Belorusije danes obiskala Litvo. Litvansko-beloruska meja je zunanja meja unije. Komisarka se bo predvidoma sestala s premierko Ingrido Šimonyte in skupaj z notranjo ministrico Agne Bilotaite obiskala enega od mejnih prehodov.

Johanssonova bo z litvanskimi oblastmi po napovedih konkretneje razpravljala o dodatnih ukrepih oziroma nadaljnji pomoči unije za zajezitev vse večjega števila nezakonitih migrantov, ki jih čez mejo z Litvo pošilja beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. V državo je komisarka prispela že v nedeljo, danes pa ima na programu najprej pogovore s premierko in nato obisk mejnega prehoda Padvarionys z notranjo ministrico.

Lukašenko je večkrat javno zagrozil, da bo v odziv na sankcije, ki jih je proti režimu v Minsku sprejela EU, v Evropo dovolil množici migrantov iz Afganistana, Sirije in Iraka. Ko je pred tedni to grožnjo začel uresničevati, je to še zlasti prizadelo Litvo, ki si z Belorusijo deli 680 kilometrov meje. Število nezakonitih prehodov meje med Belorusijo in Litvo se je bistveno povečalo. Letos so jih našteli že okoli 3500, od tega samo v juliju precej več kot 2000. Vilnius se je zato med drugim odločil za gradnjo ograje na meji, s čimer pa v Bruslju naj ne bi bili zadovoljni.

Johanssonova je pred dnevi pisala notranjim ministrom članic EU in jih pozvala k pomoči Litvi. Kot je napovedala, bo teden za njenim obiskom v to baltsko državo odpotovala še ekipa komisije, da strateško oceni položaj. Že junija je vrh EU obsodil poskuse tretjih držav za izkoriščanje migrantov v politične namene. Unija sicer Litvi že pomaga, predvsem v okviru agencije Frontex. Pomoč držav članic se poleg tega usklajuje preko mehanizma EU za civilno zaščito.

Zadnje novice

Sorodne vsebine