5.1 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Zaradi migrantov stanje na osnovni šoli v Logatcu postalo nevzdržno: pouk poteka na tleh, zamaknjeni so urniki, pojavlja se medvrstniško nasilje!

Nelegalni migranti so očitno afriške standarde civiliziranosti uspeli uvoziti tudi v slovensko šolstvo. Na osnovni šoli 8 talcev v Logatcu tako zaradi prenasičenosti pouk poteka kar na hodnikih, za zagotavljanje izvajanja pouka pa so morali nekaterim razredom zamakniti tudi urnike. Po besedah ravnateljice tamkajšnje osnovne šole bi nujno potrebovali 8 dodatnih učilnic in kabinetov, župan pa rešitev obljublja šele v dveh do treh letih.

Zaradi pouka, ki ga zagotavljajo “tujcem” na OŠ 8 talcev v Logatcu, kjer se nahaja tudi azilni dom, očitno ni več možno zagotavljati normalnega vzgojno-izobraževalnega procesa za domačine, pouk in govorilne ure naj bi tako v mnogih primerih potekali kar na šolskih hodnikih, prav tako pa so morali nekaterim razredom zamakniti urnike.

Spomnimo, da smo ne dolgo nazaj na Nova24TV poročali o napisu na hodniku šole ob dnevu jezikov, ki ga je bralka tako komentirala: “Napis na slovenski Osnovni šoli 8 talcev Logatec. Kje mi, Slovenci, pravzaprav živimo? Šokirana do konca.” Na fotografiji se je videlo napis, ki v različnih jezikih označuje stopnišče. Slovenščina se je tako znašla proti dnu seznama izrazov za stopnišče v tujih jezikih, celo pod arabščino.

Napis v OŠ 8 talcev Logatec

Bomo standarde izobraževalnega sistema zaradi migrantov kmalu spustili na afriški nivo?!
Velika težava naj bi bila po poročanju STA tudi kuhinja, ki je bila narejena za 250 učencev, danes pa v njej kosi 680 otrok. Zaradi prostorske stiske pouk poteka tudi v strokovni knjižnici in v čitalnici, pouk slovenščine za tujce in ure dodatne strokovne pomoči pa kar na hodniku. Na hodniku potekajo tudi dopoldanske govorilne ure. Po besedah ravnateljice težave trenutno delno rešujejo z zamikom pouka, kar pa ni optimalna rešitev. Učenci prvih treh razredov tako s poukom začnejo ob 8.20, učenci 4., 5. in 6. razredov ob 7.30, preostali pa ob 9.05. Župan Občine Logatec Berto Menard, ki je na nedavnih lokalnih volitvah dobil nov mandat, je za STA povedal, da se zaveda prostorske stiske, s katero se sooča šola, a dodaja, da vse ni odvisno le od njih. Opozoril je še, da so težave nastale tudi zato, ker se število prebivalstva v Logatcu zaradi vse večjega priseljevanja na obrobje Ljubljane vse hitreje povečuje, kar pa da je značilno tudi za veliko drugih obljubljanskih občin.

Svet šole opozarja pred nestrpnostjo, medvrstniškim nasiljem in hrupom!
Na nevzdržne razmere na šoli je v dopisu občini konec junija opozoril tudi svet šole. Med drugim je po poročanju STA opozoril, da zaradi prevelikega števila učencev pogosteje prihaja do nestrpnosti in medvrstniškega nasilja ter tudi do prevelikega hrupa, ki so mu izpostavljeni tako učenci kot zaposleni. Svet šole je opozoril, da so težave znane že dolgo, rešitve pa ni, ter da občina ni dovolj aktivno pristopila k reševanju težav.

J. Ž./Nova24TV

 

 

Popravek na objavo prispevka

Občina Logatec, kot ustanoviteljica OŠ 8 talcev v Logatcu, ostro nasprotuje vsem lažem in zavajajočim podatkom, da je do prostorske stiske na šoli prišlo zaradi dejstva, da so v učni proces vključeni tudi otroci – migranti, ki so nastanjeni v azilnem domu v Logatcu in da so prav oni krivi, da se v šoli uvajajo standardi držav iz katerih prihajajo ter se zaradi njih, šolo trenutno obiskujete le DVA migranta (prvi in drugi razred), prihaja do medvrstniškega nasilja.

Šola, ki jo obiskuje 775 učencev, veliko vlaga v kakovost pouka, in ima dobre rezultate tako na Nacionalnem preverjanju znanja, kakor tudi na različnih tekmovanjih, izvaja različne raziskovalne tabore, tabore za nadarjene, matematične tabore in podobno, vključena pa je tudi v dva velika projekta Evropskega socialnega sklada – npr. Projekt Jeziki štejejo – JeŠT in evropski dan jezikov. In prav zaradi izvajanja vsebin tega projekta je bilo v mesecu septembru 2018 mogoče po hodnikih, na predmetih, itd. zaslediti napise v več tujih jezikih – naj poudarimo, da je bil še vedno v ospredju SLOVENSKI JEZIK. V sredo, 26. septembra 2018, so v okviru omenjenega projekta obeležili evropski dan jezikov in pripravili različne dejavnosti – nekatere so se odvijale dlje časa. Poleg napisov v različnih jezikih, ki so nekatere zmotili, so učenci tudi ustvarjali zastave držav, spoznavali pozdrave v tujih jezikih, ustvarjali na temo angleških idiomov, ukvarjali so se z medmeti v različnih jezikih, pripravili so jezikovni števec in globus, ki je kazal, od kod vse prihajajo njihovii učenci in še kaj. Zvrstila se je torej cela paleta različnih dejavnosti, s katerimi so v šoli želeli prikazati vso barvitost jezikov.

Res je, da se v OŠ 8 talcev Logatec soočamo s prostorsko stisko (na tem področju intenzivno iščemo rešitev ob pomoči vodstva šole in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport) in zaradi tega prihaja do zamika pri začetku pouka in uporabo šolske avle, ki je, naj poudarimo, opremljena z mizami, stoli in klopmi, za nekatere šolske aktivnosti (dodatna strokovna pomoč, govorilne ure, pouk za tujce (priseljence iz držav nekdanje Jugoslavije, ure za omenjena migranta…), ZAGOTOVO pa pouk ne poteka na tleh, kot je bilo neresnično navedeno v medijski objavi. Dodajamo še, da se ves dodatni pouk za tujce in migrante izvaja izven pouka v posebnih skupinah, po pouku. Delo s tujci ne ovira normalnega pouka, ne posega vanj, saj imajo na šoli učiteljice, ki delajo posebej s tujci izven pouka.

Nekateri mediji z izmišljenimi podatki in blatenjem povzročajo škodo vsem, tako učencem in njihovim staršem kot tudi zaposlenim, ki si prizadevajo za dobro počutje in uspešno delo na šoli.

 

S spoštovanjem, Berto Menard, župan občine Logatec

Zadnje novice

Sorodne vsebine