12.5 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Zaradi koronavirusa prihaja do zamud pri prevozu mladoletnih migrantov z grških otokov v notranjost EU

Izredni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa povzročajo tudi zamude pri premeščanju mladoletnikov brez spremstva iz sprejemnih centrov na grških otokih v druge članice unije. Prve premestitve so bile namreč načrtovane ta teden.

 

Zaradi zaostrenih ukrepov bodo zamude, a upamo na hiter napredek na tej fronti, je v petek v Bruslju dejal govorec Evropske komisije za notranje zadeve Adalbert Jahnz. Zatrdil je, da potekajo intenzivni pogovori o tem, kako izvesti načrtovane ukrepe.

Članice EU bodo sprejele najmanj 1600 mladoletnikov brez spremstva iz sprejemnih centrov na grških otokih. Pri pobudi bo sodelovalo najmanj sedem članic, je prejšnji teden v Bruslju povedala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson.

Sodelovanje pri pobudi so že pred časom potrdili Nemčija, Francija, Portugalska, Finska in Luksemburg. Napovedala ga je tudi Hrvaška. Luksemburg je bil pripravljen mladoletnike brez spremstva sprejeti ta teden.

Slovenija je prejšnji teden glede sprejema mladoletnikov brez spremstva po neuradnih informacijah zavzemala stališče, da je v preteklih letih že sodelovala pri takšnih pobudah, trenutno pa zaradi menjave vlade ne more potrditi udeležbe pri projektu.

Bivši notranji minister Boštjan Poklukar je sicer v povezavi s tem spomnil, da je bila Slovenija zadržana do malteškega dogovora štirih članic EU o začasnem mehanizmu za premeščanje migrantov, rešenih v Sredozemlju, ker se sooča z odprto migracijsko potjo, številnimi prosilci za mednarodno zaščito in omejenimi zmogljivostmi.

Na grških otokih, na katere so se v minulih tednih zgrnili številni novi prebežniki, potem ko je Turčija prenehala zadrževati migrante in begunce, je veliko otrok brez staršev, sorodnikov ali skrbnikov. Grčija sicer od lani septembra poziva druge evropske države, naj jih sprejmejo.

Po razpoložljivih ocenah je po besedah Johanssonove na grških otokih približno 5500 mladoletnikov brez spremstva, pri čemer pa komisarka izpostavlja, da bi lahko bila ta številka ob temeljiti oceni starosti drugačna, saj so nekateri tam že več let.

Zadnje novice

Sorodne vsebine