24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Zaposleni v migrantskem centru na Lezbosu stavkajo, ker je center prenapolnjen

Zaposleni v migrantskem centru Moria na grškem otoku Lezbos so danes začeli opozorilno stavko zaradi prevelikega števila ljudi v centru. Za danes so napovedali, da bodo opravljali zgolj dela v skladu s predpisi. Grška vlada je ob tem priznala, da so razmere tam “skorajda nemogoče”.

V centru s 3100 mesti trenutno prebiva okoli 8400 migrantov, v njem pa so razmere po besedah ministra za migracije Dimitrisa Vicasa “zelo težke oziroma skorajda nemogoče”, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi po besedah zaposlenih so “pogoji za bivanje tragični in nevredni evropske države”. “Razmere predstavljajo številne nevarnosti, od tveganja za epidemije, smrti zaradi slabih vremenskih razmer, samomorov in uporov,” so zapisali v petkovem pismu. Na to so opozarjale že različne nevladne organizacije in Visoki komisariat Združenih narodov za begunce.

Zahtevali so razbremenitev centra ter okrepitev policijske zaščite tamkajšnjih prebivalcev in zaposlenih. Napovedali so, da bodo danes opravljali zgolj dela v skladu s predpisi, v ponedeljek pa bodo svoje delo prekinili.

Vodstvo skuša center razbremeniti s pospešenim pošiljanjem ranljivih migrantov, ki so zato tudi upravičeni do azila, v Evropo. “Od 1. maja do 30. avgusta smo na celino poslali 3950 ranljivih ljudi, vendar jih je 5450 prišlo na Lezbos,” so poudarili.

Kljub dogovoru med Evropsko unijo in Turčijo o upravljanju migracijskih tokov, katerega namen je bil zajeziti število prihodov migrantov v Evropo, namreč ti še vedno prihajajo na otok. Na njem je trenutno vse skupaj okoli 10.500 migrantov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine