7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Zalotili kriminalno združbo iz Posavja, ki se je ukvarjala s “švercanjem” migrantov čez mejo! Samo na območju PU Novo mesto letos skupno ujeli kar 86 “švercerjev”, ki so spravili čez mejo najmanj 530 ilegalcev

Kriminalisti so že lani jeseni zaznali, da v Posavju deluje kriminalna združba, kjer posamezniki opravljajo prevoze nezakonitih migrantov. Kriminalna združba je delovala tako, da so migrante vozili v prtljažnikih osebnih vozil.

 

Tako so na mejnih prehodih prijeli več voznikov – slovenskih državljanov. Več slovenskih in hrvaških državljanov so na mejnih prehodih prijeli tudi hrvaški policisti. Z intenzivnim zbiranjem obvestil in na podlagi analiz zbranih podatkov so kriminalisti identificirali več članov kriminalne združbe. Ta je bila pri izvrševanju kaznivih dejanj sicer izredno previdna in je z različnimi predhodnicami in spremstvi opazovala okolico ter prevoznike opozarjala na prisotnost policije.

Policisti ocenjujejo, da je kriminalna združba v daljšem časovnem obdobju izvršila najmanj 30 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Ovadenih je bilo skupno 11 osumljencev (nekateri so bili ovadeni tudi na območju Hrvaške), v starosti od 25 do 30 let, večina so doma iz Posavja (eden iz Izole). Konec septembra je bilo opravljenih sedem hišnih preiskav, pri katerih so bili najdeni predmeti, pomembni za dokazovanje kaznivih dejanj (telefoni, SIM kartice), najdene pa so bile tudi manjše količine prepovedane droge (konoplja, različne tablete …) in pištola.

Organizator kriminalne združbe je že dlje časa, in sicer od konca junija 2019, v priporu zaradi storitve kaznivih dejanj z elementi nasilništva in kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanim orožjem (zaseženih je bilo tudi več kosov orožja), v letu 2016 pa je bil obsojen tudi na Hrvaškem zaradi kaznivih dejanj, povezanih s tihotapljenjem ljudi.

Zoper vse ostale je bilo odrejeno policijsko pridržanje, eden je bil priveden na zaslišanje na krško sodišče, kjer pa pripora zanj niso odredili. Vsi člani so bili večkrat obravnavani za različna premoženjska in nasilna kazniva dejanja ter kazniva dejanja, povezana s prepovedanim drogami. Nekateri med njimi so bili za kazniva dejanja tudi že obsojeni.

Cena prevoza za posameznega tujca je znašala med 300 in 400 evri.

V letu 2019 so policisti in kriminalisti na območju PU Novo mesto prijeli in obravnavali 86 sprovajalcev, ki so poskušali pretihotapiti preko 530 tujcev. Do vključno 13. oktobra 2019 so na območju PU Novo mesto izsledili in prijeli 3817 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo (lani v celem letu pa 3484 tujcev). Največ, kar 2218 tujcev – to je več kot 60 odstotkov vseh – je bilo prijetih na območju PP Črnomelj.

Doslej največja skupina prijetih je bila ena skupina 47 tujcev, dve skupini po 45 tujcev, deset skupin s po 30 do 40 tujcev, 17 skupin s po 20 do 30 tujcev in 67 skupin s po 10 do 20 tujci.

Največ je državljanov Pakistana, Afganistana, Alžirije, Bangladeša, Iraka, Maroka, Palestine, Indije, Sirije, Turčije, Eritreje; gre predvsem za moške v starosti med 18 in 40 let.

Zadnje novice

Sorodne vsebine