7.7 C
Ljubljana
sobota, 2 marca, 2024

Zahodnobalkanska migracijska pot ostaja najbolj aktivna pot v EU z več kot 22.300 zaznanimi osebami oktobra, kar je trikrat več kot pred letom dni!

Piše: L. K. F.

Po podatkih agencije Frontex, čigar povezavo na spletni strani navaja tudi Policija, je bilo v prvih desetih mesecih letošnjega leta po predhodnih izračunih Frontexovih analitikov odkritih 275.500 nedovoljenih vstopov na zunanjih mejah Evropske unije.* To predstavlja 73-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani in je največ po letu 2016. Zahodnobalkanska pot v Evropsko unijo ostaja najbolj aktivna. Slovenska Policija pa do danes še ni objavila podatkov o nelegalnih prehodih slovenske meje za mesec oktober.

Oktobra so države članice EU zabeležile približno 36.500 nedovoljenih prehodov, kar je 47 odstotkov več kot v istem mesecu leta 2021, medtem pa zahodnobalkanska pot ostaja najbolj aktivna migracijska pot v EU z več kot 22.300 zaznanimi osebami oktobra, kar je trikrat več kot pred letom dni.

V različnih operativnih dejavnostih na zunanji meji EU skupno sodeluje več kot 2300 stalnih častnikov in osebja Frontexa.

Glavni poudarki Frontexovega poročila za oktober so:

– v prvih desetih mesecih leta 2022 je bilo zabeleženih 275.500 nepravilnih vstopov,

– v septembru je bilo 36.500 nepravilnih vstopov,

– zahodnobalkanska pot ostaja najbolj aktivna migracijska pot v EU z več kot 22.300 zaznanimi osebami oktobra, kar je skoraj trikrat več kot pred letom dni,

– na poteh ob zahodnem Sredozemlju in vzhodni kopenski meji je število zaznanih upadlo.

 

O glavnih selitvenih poteh Frontex navaja:

Zahodnobalkanska pot je še naprej najbolj aktivna migracijska pot v EU z več kot 22.300 zaznanimi osebami oktobra, kar je trikrat več kot pred letom dni.

V tem letu je regija Zahodnega Balkana zabeležila največje število odkritij od vrhunca migracijske krize leta 2015. Visoko število prehodov je mogoče pripisati ponavljajočim se poskusom prečkanja meje migrantov, ki so že prisotni na Zahodnem Balkanu, ampak tudi osebam, ki zlorabljajo brezvizumski dostop do regije. Nekateri migranti uporabijo dostop brez vizuma za potovanje preko beograjskega letališča in se nato po kopnem odpravijo proti zunanjim mejam EU.

V odgovor na to je Frontex državam v regiji zagotovil več kot 500 stalnih častnikov in osebja.

Medtem se je na osrednjesredozemski poti v obdobju od januarja do oktobra povečalo število nedovoljenih prehodov meje za 59 odstotkov in se je povečalo na 85.140, zaradi česar je to druga najbolj aktivna migracijska pot v EU.

Pri Frontexu še opozarjajo, da zaradi velikega števila prihodov lahko pride do zamud pri poročanju in so lahko končne številke višje.

V prvih desetih mesecih leta 2022 je število nezakonitih migrantov, odkritih v Rokavskem prelivu, znašalo 62.323, kar je 70-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem leta 2021, vključno s poskusi in prehodi z majhnimi čolni.

Ob tem spomnimo, da je notranje ministrstvo ravno te dni objavilo javno naročilo za odstranitev 14 kilometrov mejne ograje. Ter da Policija še ni objavila podatkov za oktober.

Poslanec SDS Branko Grims je danes v državnem zboru opozoril: »V Sloveniji smo priča neslavnim rekordom. In zanimivo, danes je 14. november, pa še vedno ni bil objavljen najnovejši podatek, koliko je ilegalnih prehodov preko meje, vključno z oktobrom, kar bi bilo zelo zanimivo, kajti številka je impozantna, no pa že tudi prejšnja je dovolj velika. Vsi vemo, da leto dni nazaj je bilo okoli 10.000 prehodov, potem se je to povečalo na 15.000 približno v obdobju do konca septebra. Koliko jih je bilo v oktobru in ta mesec, smo lahko poslušali, da 100, 200, 300 na dan. Kakšna številka bo, prepuščam vaši domnevi. Vsekakor pa je očitno, da bomo dosegli nov neslavni rekord, ki bo nekje okoli 20.000.«

Ter nadaljeval: »Tisto, kar je še mnogo huje, je nesporno dejstvo, da za razliko od minulih let, ko je zaprosilo za azil po navadi samo nekaj odstotkov ali pa okoli 15 odstotkov tistih, ki so bili ujeti pri vdoru preko slovenske meje, jih sedaj zaprosi za azil 98  odstotkov, praktično vsi. So kar vnaprej pripravljeni s strani nevladnih organizacij in vseh ostalih, da seveda izkoriščajo to, kar jim Slovenija v tem trenutku predstavlja – pravzaprav kot posebnost v celotni Evropi, posebnost, zaradi katere nas, gospa ministrica, izrivate iz Schengena in se oddaljujete od držav centralne Evrope.«

*Številka vključuje druge manj aktivne selitvene poti, ki niso omenjene v tem sporočilu za javnost. Končne številke so morda višje zaradi zapoznelega poročanja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine