22 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Zagovornikom “velike zamenjave” gre Frontex na živce, ker ni preprečil grškega pregona ladje z migranti, ki je prihajala iz Turčije

Piše: STA

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je kritizirala počasnost evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex pri pojasnjevanju očitkov glede delovanja agencije. Prepričana je, da je odgovornost direktorja Frontexa Fabriceja Leggerija, da spravi agencijo v red, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Malo me skrbi, zakaj traja toliko časa, da se pojasnijo stvari,” je povedala komisarka za dpa glede očitkov, da Frontex na meji nezakonito zavrača migrante.

Prepričana je, da se agencija spopada s številnimi pomanjkljivostmi na področju zaposlovanja novih sodelavcev, notranjega komuniciranja in morebitnega kršenja temeljnih pravic. “Zaskrbljena sem glede teh pomanjkljivosti in sedaj je zelo pomembno, da se to uredi,” je dejala.

“In to je odgovornost izvršnega direktorja. Mora pokazati, da ima svojo hišo pod nadzorom,” je poudarila.

Opozorila je, da je bilo že dlje časa znano, da se bo Frontex povečal in šef je imel po oceni Švedinje na voljo dovolj časa za pripravo. Tako je izrazila dvom, ali je Leggeri pravi mož za to vlogo.

Frontex se že mesece sooča s kritikami, ker naj bi v grška obalna straža po poročanju medijev večkrat pregnala ladje z migranti nezakonito nazaj v smeri Turčije. Agenti Frotnexa pa naj bi bili v bližini in dejanja niso preprečili. Očitke preiskujejo na več ravneh, ravno v torek je v Evropskem parlamentu začela delovati delovna skupina za preiskavo delovanja Frontexa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine