10.7 C
Ljubljana
sobota, 2 decembra, 2023

Za status azilanta se priglašajo tudi ilegalni imigranti s Kosova. Je na Kosovu vojna? Preganjajo politične nasprotnike?

V zadnjih tednih so prehodi ilegalnih imigrantov prek slovenskih meja, zlasti južne meje, v vse večjem porastu. Mnogi so vstop v Slovenijo skušali upravičiti s tem, da so se razglasili za begunce, čeprav večini za ta status manjkata dva pogoja. Velika večina jih prihaja iz držav, v katerih sploh ni vojaških spopadov. In tudi če bi izhajali iz vojnih področij, bi bili do statusa begunca upravičeni le v prvi državi, ki meji na vojno področje. Slovenija meji na Avstrijo, Italijo, Hrvaško in Madžarsko, v katerih ne potekajo vojni spopadi, tako, da do statusa begunca noben imigrant, ki preide slovenske mejo, pa najsi bo to legalno ali ilegalno, v naši državi ni upravičen.

 

Imigranti so zdaj ubrali drugo taktiko, zato tisti, ki jih slovenski policisti ujamejo po prestopu meje, zdaj skoraj brez izjeme zaprosijo za azil. Azil se podeljuje osebam, ki bežijo iz domovine zaradi politične, verske, rasne, nacionalne itd. ogroženosti. Spet, velika večina izhaja iz držav, kjer mednarodne organizacije niso zaznale kakšnega načrtnega političnega/verskega/nacionalnega/rasnega preganjanja. Za azil zaprošajo celo ilegalni imigranti iz Kosova, ki se nahaja v Evropi in za katerega nekateri evropski politiki, tudi iz Slovenije, menijo, da je zrel za polnopravno članstvo v Uniji. Ta domnevna zrelost Kosova za članstvo pa zveni precej čudno, če državljani Kosova medtem vlagajo prošnje za status azilanta.

V Demokraciji smo zato skušali odgovore na nekaj vprašanj dobiti pri uradni instanci, ambasadi Kosova v Sloveniji.

Pred dvema dnevoma je bilo zato na njihov naslov poslan kratek vprašalnik:

Spoštovani,
v naši redakciji smo izvedeli, da je več državljanov Kosova po prehodu slovenske meje zaprosilo za azil v Republiki Sloveniji.
Zato me zanima naslednje:
1. Ali ste seznanjeni, da vaši državljani vlagajo prošnje za status azilanta v Sloveniji?
2. Če ste seznanjeni s tem, bi nam lahko posredovali, koliko vaših državljanov je zaprosilo za azil v Sloveniji?
3. Ali vaši državljani vlagajo prošnje za azil le v Sloveniji ali tudi v kakšni drugi državi? In če vlagajo, v kateri in koliko je takšnih prosilcev?
4. Ali na Kosovu zdaj potekajo oboroženi spopadi, zaradi katerih bi bili vaši državljani ogroženi in bi bili primorani prositi za azil v tujini?
5. Ali na Kosovu poteka kakršnokoli preganjanje ali zatiranje na nacionalni, verski, politični ali kakšni drugi osnovi, zaradi katere bi bili vaši državljani primorani zapuščati domovino in prositi za azil v tujini?

Odgovora za sedaj še nismo prejeli. Medtem pa bodo očitno Kosovarji še naprej ilegalno prehajali Slovensko mejo in v primeru ujetja priglašali zahteve za status azilanta.
B.S.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine