10 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Za Britance migracije ostajajo velik problem tudi po brexitu

Piše: Andrej Sekulović

Kljub izstopu iz Evropske unije se Velika Britanija še naprej sooča z množičnimi migracijami. Nezakonitih migracij je iz leta v leto več. Po anketah jim nasprotuje več kot polovica Britancev. Migranti so nevarni tudi zaradi prenosa bolezni COVID-19. V Londonu naj bi jih naselili kar v hotel s štirimi zvezdicami. Prejeli so tudi zastonj cepiva.

Ne glede na epidemijo množične migracije v Evropo ne ponehajo. Tudi Velika Britanija, ki je izstopila iz Evropske unije, se še naprej sooča z migrantskim valom in s priseljenci, ki skušajo nezakonito vstopiti v to otoško državo. Eden glavnih razlogov za brexit in za izstop Britancev iz Evropske unije naj bi bilo prav nezadovoljstvo zaradi množičnega priseljevanja ter bruseljske politike odprtih mej in migrantskih kvot. Britanci so z glasovanjem za izstop rekli odločno ne množičnim migracijam, pa vendar se od začetka leta, ko je Velika Britanija tudi uradno izstopila iz EU, še naprej soočajo z rekordnim številom prihajajočih migrantov. To leto naj bi tako na britanske obale prispelo že več kot 500 ilegalnih migrantov.

Množične migracije se stopnjujejo z vsakim letom

Januarja je v Veliko Britanijo prispelo 223 nezakonitih migrantov, še 308 pa jih je prišlo februarja. S toplejšim vremenom so se povečale tudi migracije čez Rokavski preliv. Tako jih je samo zadnjo februarsko soboto prišlo 87. Sodeč po uradnih številkah je letos v veliko Britanijo prispelo že 531 migrantov, kar je skoraj še enkrat več kot v istem obdobju lani, čeprav smo zdaj sredi epidemije, prejšnje leto pa se je ob tem času šele začenjala. Britanci in tudi drugi Evropejci so zaradi kitajskega virusa zaprti doma v izolaciji, migranti pa medtem po lastni volji potujejo po Evropi in v Veliko Britanijo. Lani so ob tem času zaznali 297 ilegalnih prišlekov. Trendi postopnega povečevanja množičnih migracij se dogajajo že več let. V celotnem prejšnjem letu je, kar je treba poudariti, kljub pandemiji ter vsem omejitvam in prepovedim prišlo v Veliko Britanijo samo v čolnih 8.410 nezakonitih migrantov, medtem ko jih je leto prej prispelo po morju samo 1.850. Vendar pa moramo vedeti, da so resnične številke v vseh primerih verjetno precej višje, saj migrante, ki naj bi mladoletni, izvzemajo iz uradnih številk. Prav tako se ne ve, koliko je tistih, ki se jim uspe pretihotapiti v državo in jih ne ujamejo.

Težave z deportacijami kljub brexitu

Zapleta pa se tudi pri deportacijah. Prejšnje leto je Velika Britanija deportirala samo 1.128 migrantskih kriminalcev, kar je bilo skoraj 80 odstotkov manj kot leto pred tem, ko jih je bilo uspešno deportiranih 5.322. Ministrstvo za notranje zadeve, ki je odgovorno za nadzor migracij, je decembra 2020 razkrilo, da je izgubilo sled za skoraj 37.000 ilegalnimi migranti, ki so pobegnili iz migrantskih centrov ali pa so se v prejšnjih letih preprosto porazgubili. Združeno kraljestvo prav tako še ni prišlo do učinkovitega dogovora z Evropsko unijo in njenimi posameznimi članicami glede vračanja zavrnjenih prosilcev za azil. V ta namen so Britanci poleg več desetmilijonskih vsot, ki so jih namenjali Franciji od leta 2014 naprej za zagotavljanje nadzora nad migranti, lani novembra plačali še dodatnih 28 milijonov funtov, da bi njihova soseda zagotovila dodatne obalne patrulje, ki bi preprečevale ilegalne migracije z njenih obal na Britansko otočje. Vendar pa to očitno glede na zgoraj naštete številke ne pomaga kaj dosti. Čeprav je po brexitu vlada obljubila, da bodo Britanci svojo deželo znova imeli v svojih rokah, da bodo spet sami odločali o svoji usodi, se očitno ne spopada z množičnim priseljevanjem dovolj ostro. Predvsem ni pripravljena sprejeti avstralskega modela politike do nezakonitih migracij, ki ga sicer podpira veliko Britancev. Gre za precej učinkovito načelo obračanja čolnov, polnih nezakonitih migrantov, nazaj, preden sploh stopijo na kopno. Pri tem ni treba skrbeti za to, da bodo migranti, ki velikokrat zbežijo iz migrantskih centrov, dejansko deportirani, temveč jih na kraju samem obrnejo stran od obale. Ministrstvo za notranje zadeve sicer vedno znova poudarja, da morajo begunci in prosilci za azil zanj zaprositi v prvi varni državi, namesto da se odpravljajo na nevarno pomorsko pot, in zagotavlja, da z vsemi močmi preganja tihotapce z ljudmi, ki stojijo za temi nezakonitimi prestopi meja Velike Britanije. Vendar pa so nekateri Britanci razočarani, saj se zdi, da se nihče ni pripravljen koreniteje spoprijeti s tem problemom v državi, v katere prestolnici je avtohtono prebivalstvo postalo manjšina. Glede na rezultat ankete raziskovalnega centra YouGov je približno 60 odstotkov Britancev mnenja, da je stopnja množičnih migracij previsoka. Na vprašanje, ali je bilo v zadnjih desetih letih migracij preveč ali premalo, je konec februarja tega leta 57 odstotkov vprašanih odgovorilo, da jih je preveč. Avgusta prejšnje leto pa jih je tako odgovorilo 61 odstotkov. V Londonu je takega mnenja 38 odstotkov vprašanih, medtem ko jih je le 10 odstotkov mnenja, da je migracij premalo. 32 odstotkov vprašanih meni, da so migracije ravno pravšnje, 19 odstotkov pa se jih ni želelo izjasniti.

Migranti zastonj prejeli cepivo

Poleg razkroja lokalne kulture, zvišanja kriminala in velike demografske zamenjave so ta čas migracije nevarne seveda tudi zaradi širjenja bolezni COVID-19. Nekdanji poslanec evropskega parlamenta in eden glavnih zagovornikov brexita Nigel Farage je pred kratkim opozarjal na ta problem. Po njegovih virih naj bi bilo samo v eni februarski soboti čez Rokavski preliv prispelo vsaj 12 migrantov, okuženih z novim koronavirusom. Ministrstvo za notranje zadeve je to sicer zanikalo, češ da je imel le en migrant COVID-19. Vendar pa to ni edina težava množičnih migracij v času epidemije. Še bolj šokantno je poročanje nekaterih britanskih medijev, naj bi bili nezakoniti migranti, ki so bili na račun davkoplačevalskega denarja nastanjeni v londonskem hotelu Plaza s štirimi zvezdicami, zastonj prejeli cepivo. Tako imajo mladi tujci, ki so nezakonito komaj prispeli v državo, očitno prednost pred starejšimi Britanci, ki so seveda na virus bolj občutljivi. Nezakoniti migranti, ki so prebivali v hotelu, prav tako niso bili podvrženi strogim omejitvam, kakršnim so podvrženi tisti, ki iz držav na rdečem seznamu prihajajo v Veliko Britanijo zakonito. Nekdo, ki pride iz države na rdečem seznamu, se mora na lastne stroške osamiti v karanteni v zanikrnem hotelu in dobi veliko denarno kazen, če prekrši odrejeno obdobje karantene. Migranti, ki se poskušajo pretihotapiti v državo, pa prebivajo v luksuznem hotelu, potem pa še dobijo zastonj cepivo. Eden teh nezakonitih prišlekov, dvajsetletnik iz Sudana, ki je že pred več kot sedmimi meseci prišel v Anglijo iz Francije v gumenjaku, je medijem dejal, da je prejel zastonj cepivo v hotelu. Dodal je: »V hotelu trenutno prebiva 400 migrantov in skoraj vsi so prejeli cepivo. To je potrdila tudi skupina eritrejskih in sudanskih migrantov, eden od njih pa je rekel, da so cepljeni vsi ne glede na starost. Ob tem je tudi izjavil, da nikomur ni bilo treba nič plačati ter da naj bi jih znova cepili pred poletjem. Migrante država naseljuje v hotelih, kjer se za sobo plača 100 funtov na noč, ker preprosto ne ve kam z njimi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine