13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Vse več ilegalnih migrantov se skriva v tovornjakih ali pa v podvozju lokomotive – na Obrežju ter Dobovi letos ujeli že 102 migrantov, ki so se skrivali na takšen način!

Okoli 8.30 je na mejni prehod Obrežje na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila bolgarskih registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled tovornega vozila, kjer so v tovornem delu našli skrita dva državljana Afganistana, ki sta se skušala izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujca so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

 

Prav tako na vstop v Slovenijo je v popoldanskih urah pripeljal voznik tovornega vozila srbskih registrskih oznak. Policisti so pri pregledu podvozja tovornega vozila odkrili dva državljana Afganistana, ki sta se skušala izogniti mejni kontroli. Predali so ju hrvaškim policistom.

Policisti PMP Dobova so v večernih urah na podvozju lokomotive vlaka, ki je prevažal avtomobile iz Madžarske v Italijo, našli državljana Alžirije, ki se je skušal izogniti mejni kontroli. Tujca so prevzeli hrvaški policisti.

Letos so policisti Postaje mejne policije Obrežje pri mejni kontroli obravnavali 32 primerov, v katerih so prijeli 102 tujca, ki so se skriti med tovorom ali na podvozjih tovornih vozil skušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. V celem letu 2018 so v 42 primerih odkrili 129 tujcev, ki so se skušali izogniti mejni kontroli. V večini primerov v razgovorih s tujci in vozniki ugotavljajo, da se tujci skrijejo v tovorna vozila brez vednosti voznika, največkrat pa, ko voznik na poti na parkirnih prostorih in počivališčih opravljajo počitek. Takrat se skrijejo na podvozje ali pa prerežejo ponjavo ali jeklenico in se skrijejo med tovor. Policisti mejno kontrolo in pregled tovornih vozil opravijo s pomočjo   detektorjev srčnega utripa, CO2 testerjev, merilcev debelin materiala, ogledal, kamere in drugih pripomočkov kot so lupa, meter, lestev ipd. Še vedno pa velja, da so za učinkovito mejno kontrolo in preprečevanje izmikov mejni kontroli in odkrivanju drugih kaznivih dejanj na mejnih prehodih   ključni   policisti in policistke z znanjem, izkušnjami in zavzetostjo pri delu.

Migrante so lovili tudi primorski policisti. Na območju PU Koper smo od torka, 19. 3. 2019 od 7.00 ure, do danes, 20. 3. 2019 do 7.00 ure, obravnavali 3 osebe, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. Vse tri osebe so državljani Turčije, ki so jih imeli v postopku policisti PP Ilirska Bistrica, in bodo danes vračani hrvaškim varnostnim organom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine