14.5 C
Ljubljana
četrtek, 17 junija, 2021

Voice of Europe: Slovenska tranzicijska levica nasprotuje nadzoru mej med pandemijo

Kako slovenski levičarji nasprotujejo nadzoru državne meje v času pandemije COVID-19, ni ušlo niti tujim medijem. V Voice of Europe so tako izpostavili, da so slovenski levičarji razjarjeni, ker je premierju Janezu Janši uspelo oblikovati vlado. Še pred samim oblikovanjem vlade so se namreč že vrstili klici k nasilju, grožnje s smrtjo in protesti proti sestavi desnosredinske vlade. V času pandemije so štafeto od levičarskih aktivistov z zaledjem v osrednjih medijih prevzeli člani levih parlamentarnih strank, ki se te dni kujajo v opoziciji.

 

Kot smo že poročali, slovenske levičarje bolj kot možnost vnosa še večjega števila okužb v državo, ki jih prinašajo ilegalni migranti, skrbi, kakor je zapisala evropska poslanka Tanja Fajon, sprožanje “negotovosti in strahu”.

S 3,6-milijonsko hordo ilegalnih migrantov na grško-turški meji evroposlanka iz vrst SD vztraja, da “razmere z migranti zdaleč niso primerljive s tistimi leta 2015.” Res je, zdaj je veliko huje. Ne samo, da je množica ilegalnih migrantov, ki drejo proti Zahodu, veliko večja, nekateri med njimi so teroristi, poleg tega pa nekateri tudi prenašajo COVID-19.

Državna meja ostaja prepustna zaradi LMŠ, SD in Levice
S tem namenom je Vlada RS predlagala aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi, ki bi vojakom na meji podelil policijska pooblastila. Njihova trenutna prisotnost je namreč ekvivalent strašila, ki ne ustavi niti srak.

A temu so levičarji, ki se te dni kujajo v opoziciji, silovito nasprotovali z izgovori, kot je strah pred možno diktaturo. Strah ima res lahko velike oči, a pri takih argumentih, kot smo jih imeli moč slišati iz ust članov Levice, SD in LMŠ, ne pomagajo niti tablete niti psihiatrija – vse, kar nam preostane, je, da molimo zanje.

Notranji minister Aleš Hojs je pred obravnavo aktivacije omenjenega člena povedal, da je tudi Vrhovno državno tožilstvo podalo mnenje, “da bi aktivacija 37a člena ZObr bistveno pripomogla k obvladovanju nelegalnih prehodov, zmanjšanju števila kaznivih dejanj in večji javni varnosti. Meni tudi, da v trenutnih razmerah aktivacija tega člena nikakor ni ustavno sporna.”

“Nameri napotitve vojske na mejo se še nismo odpovedali. Razbremenitev policije je nujna, zato bo vlada konec tedna odpoklicala del policije z južne meje, da bo lahko bolj nadzirala gibanje ljudi v notranjosti države,” je po manku podpore, ki so jo aktivaciji člena 37.a odrekli v Levici, LMŠ in SD sporočil govorec vlade RS Jelko Kacin.

Zadnje novice

Sorodne vsebine