23.1 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Voditelji Madžarske, Srbije in Avstrije o soočanju z migracijami – potrebno bo pospešiti vračanje migrantov v države izvora

Piše: C. R., STA

Voditelji Madžarske, Srbije in Avstrije so na današnjem tristranskem vrhu o migracijah v Budimpešti razpravljali o trendih in prihodnjih nalogah pri soočanju z vse večjim migracijskim pritiskom. O tem so danes v Bratislavi razpravljali tudi notranji ministri Slovaške, Avstrije, Madžarske in Češke, ki so pozvali k okrepitvi zunanjih meja EU.

“Številke postajajo vse bolj zaskrbljujoče, ob tem pa so tu še težave zaradi vojne, visokih cen energije in sankcij,” je na novinarski konferenci po pogovorih s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem dejal madžarski premier Viktor Orban.

Ob tem je izrazil obžalovanje, ker Bruselj še ni spremenil svoje politike glede sankcij, ki bi po njegovi oceni lahko povzročile gospodarsko recesijo in dodatno spodbudile nezakonite prehode meje, navaja madžarski vladni portal About Hungary.

Po Orbanovi oceni je treba kar se da hitro potisniti “migracijsko obrambno linijo” proti jugu, za začetek na srbsko-makedonsko mejo, zunaj meja EU pa vzpostaviti točko, kjer bi prosilci za azil lahko vložili prošnje.

Vučić je o tem dejal, da “Srbije ne bi smeli izkoriščati tisti, ki ne prihajajo iz poklicnih razlogov, ampak zaradi nezakonitih migracij na Zahod,” poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Obenem je izrazil upanje, da bosta Madžarska in Avstrija uspeli posredovati glas Srbije v Bruselj.

Avstrija je medtem letos zabeležila znatno povečanje števila nezakonitih vstopov iz nekaterih neevropskih držav, katerih državljani lahko trenutno potujejo v Srbijo brez vizumov. Po besedah Nehammerja je Srbija privolila v zaostritev vizumskih pravil in naj bi jih uvedla z novim letom.

Po besedah avstrijskega kanclerja bo tričlanska koalicija “s tehničnim sodelovanjem” migrante vračala neposredno tja, od koder so prišli, in zagotovila, da se bo enako zgodilo tudi na južni meji s Srbijo.

Od januarja do avgusta 2022 je bilo v Avstriji vloženih 56.149 prošenj za azil, navaja APA. To pomeni 195-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani, medtem ko se Madžarska in Srbija že leta soočata z valovi beguncev na balkanski poti.

Naslednje tristransko srečanje o migracijah bo po napovedi madžarskega premierja v Beogradu, tretje pa na Dunaju, še navaja About Hungary.

Medtem so danes v Bratislavi o tesnejšem usklajevanju pri vprašanjih glede migracij in varnosti meja razpravljali tudi notranji ministri Slovaške, Avstrije, Madžarske in Češke.

Pozvali so k okrepitvi zunanjih meja EU, da bi preprečili porast nezakonitih migracij, je po poročanju slovaške tiskovne agencije TASR povedal slovaški notranji minister Roman Mikulec.

Mikulec je srečanje sklical po tem, ko sta Češka in Avstrija nedavno začeli izvajati nadzor na meji s Slovaško. Češka vlada je ukrep utemeljila s tem, da je v zadnjem času vse več migrantov nezakonito vstopilo v državo prek Slovaške.

Oblasti na Dunaju so se nato zbale, da bi tihotapci lahko spremenili svojo pot in namesto Češke prečkali Avstrijo, da bi ljudi pretihotapili naprej v druge evropske države, kot je Nemčija, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Mikulec je dejal, da so se ministri strinjali, da mora Evropska komisija bolj pritiskati na tretje države, “da se proti nezakonitim migracijam borijo tam, od koder izvirajo”. Dejali so tudi, da je treba pospešiti vračanje migrantov v države, prek katerih so vstopili v Evropo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine