13.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Vlada določila kraje, kjer bo naselila migrante: Obrežje in Središče ob Dravi

Piše: Spletni časopis

Za nastanitve vlagateljev namere in prosilcev za mednarodno zaščito bo vlada na območju bivših mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi, v objektih, s katerimi razpolaga, organizirala izpostavi azilnega doma. Sklep o tem je vlada sprejela danes.

Izpostavi azilnega doma bosta organizirani v obliki začasnih nujnih objektov, za čas trajanja višje sile, vendar največ za tri leta, so sporočili iz vlade, višja sila pa je vse več migrantov, ki prihajajo v državo, kar kaže tudi statistika policije, po kateri je bil januarja letos že spet dosežen rekord. Policisti so popisali in pomagali naprej proti centru države 3.430 migrantov. Bilo jih je toliko kot prej tri leta skupaj.

Vlada je zapisala, da je vzrok za prihod in porast nedovoljenih migracij zunanji in da nanj nima vpliva. Kar ni povsem točno, saj je z javnim razglašanjem politike odprtih vrat in podiranja ograje že od prevzema oblasti sporočala tihotapcem, da bo poslej lažje tihotapiti v to smer. Število migrantov se je tudi res naglo povečalo, zapori pa so polni tihotapcev. Polni so tudi dosedanji azilni centru, na njihovih območjih se je povečal kriminal.

Vlada meni, da je razlog za več migrantov je v varnostnem stanju širše v regiji, saj se razmere v glavnih državah izvora migracij ne izboljšujejo. Posledično se povečuje tudi število oseb, ki vložijo prošnjo za mednarodno zaščito. Vlada Republike Slovenije usklajuje aktivnosti na tem področju s sosednjimi državami, z Evropsko unijo, kakor tudi z državami iz soseščine (t.i. balkanske poti) ter temu ustrezno prilagaja in koordinira svoje aktivnosti, so še zapisali.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine