2.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Veliko varnostno tveganje za Evropo: Balkanska migracijska pot je leglo džihadistov

Piše: I. K. (Nova24TV.si)

Na ozemlju Balkana trenutno deluje dvajset skrajnih džihadističnih celic, njihov cilj pa so teroristični napadi po Evropi, so po poročanju italijanskih medijev opozorile italijanske obveščevalne službe. Največ takih skupin je na območju Kosova, Albanije in BiH, obstajajo pa tudi v Črni gori, Srbiji in Severni Makedoniji. Predstavljajo, kot trdijo, “valilnico varnostnih groženj” celotni Evropi, poroča Blic.

Po poročanju časnika Il Tempo celice obstajajo že približno dve leti, v zadnjem času, zlasti od začetka vojne v Izraelu, pa je opaziti njihovo povečano aktivnost. Celice sestavlja približno 500 povratnikov iz ISIS-a z bojišč v Siriji in Iraku, vendar se nenehno rekrutirajo novi člani, tudi med migranti, ki gredo po balkanski poti v Zahodno Evropo.

Vračajoči se teroristi Islamske države so veliko varnostno tveganje za Evropo
V času odkritja teh celic je bilo več kot 1000 članov, ki so med vojno v Siriji zapustili Balkan in se pridružili vrstam Islamske države. Težava je v tem, da se jih je vrnila nekaj manj kot polovica. Zdaj predstavljajo možne dejavnike tveganja za evropsko in nacionalno varnost, še posebej glede na pridobljene vojaške izkušnje in včasih močne vezi z diasporo v Evropi, poročajo italijanski mediji. Opozarjajo tudi voditelje organizacije, med katerimi, kot trdijo, izstopajo “Balkanski levi”, mreža, ki ima nalogo krepiti “obrobne sklepe” gibanja in izvajati nove teroristične akcije v Evropi.

Foto: Youtube

Med omenjenimi 20 džihadističnimi celicami so tudi skupine salafističnega in vahabitističnega izvora s sedežem na Kosovu, v Albaniji in Bosni. A ne samo tam. Italijanske obveščevalne službe opozarjajo, da so “glavne značilnosti skupin transnacionalne in medetnične mreže, pogosto z evropskimi povezavami”. Trdijo, da obstaja veliko tveganje, da se ti ljudje prebijejo v Evropo, poroča Blic.

150 tisoč migrantov, med njimi teroristi
Poudarjajo, da je samo lani čez balkansko pot šlo skoraj 150 tisoč migrantov. Od januarja do avgusta letos jih je prišlo 52 tisoč novih. Gredo skozi znane kopenske poti in skozi skupine trgovcev z ljudmi ter zlahka pridejo v stik s skrajneži. Govorimo o migrantih od Pakistancev do Nepalcev, prihajajo pa tudi migranti iz drugih držav, predvsem iz severne Afrike. Opozoriti je treba, da so bile o tem obveščene države v regiji.

Foto: epa

Slovenska vlada je zahtevno situacijo naredila še zahtevnejšo
Seveda opozorila ne bodo padla na plodna tla v državah, kjer je na oblasti levica. V Sloveniji ima policija očitna navodila, da aktivno prikriva zločine migrantov – kot smo videli pri posiljeni 79-letnici v Postojni in posiljeni mlajši ženski sredi Ljubljane, se moramo novinarji boriti za to, da ugotovimo resnično stanje, policija pa pri tem ves čas dogodke po tiho prikriva in ne poroča, če so bili storilci nezakoniti migranti.

Azilni dom v Ljubljani. (Foto: STA)

V času vse hujše migrantske krize je namreč naša vlada odstranila ograjo na meji, zdaj pa bodo vse žrtve kaznivih dejanj kri na njenih rokah, zato je jasno, da bo vlada namesto, da bi se spopadala s samo krizo, iskala piar prijeme, kako se pretvarjati, da krize v resnici ni. Razmere na Bližnjem vzhodu pa bodo preprečile, da bi se lahko še naprej sprenevedali, saj bo Evropa prav kmalu postala zatočišče za večino palestinske enklave v Gazi, ki velja za eno najradikalnejših na svetu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine