18.5 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Velika zmaga za Donalda Trumpa: Vrhovno sodišče ZDA odločilo, da se gradnja zidu na meji z Mehiko z 2,5 milijarde dolarjev iz proračuna Pentagona lahko začne

Načrt ameriškega predsednika Donalda Trumpa o utrditvi ameriško-mehiške meje, s katero želi svojo državo zaščititi pred hordami migrantov, postaja vedno bolj realen in uresničljiv. Ameriško vrhovno sodišče je namreč v petek razsodilo, da Trump lahko uporabi 2,5 milijarde dolarjev iz proračuna Pentagona za postavitev dela ograje na južni meji ZDA. 

 

Želja ameriškega predsednika Donalda Trumpa je, da svojo državo zaščiti pred hordami migrantov z utrditvijo ameriško-mehiške meje, postaja vedno bolj realna in uresničljiva. Vrhovno sodišče ZDA je namreč v petek razsodilo, da ameriški predsednik lahko uporabi 2,5 milijarde dolarjev iz proračuna Pentagona za postavitev dela ograje na južni meji z Mehiko, poroča STA. Odločitev je bila sprejeta z rezultatom pet proti štiri.

S svojo odločitvijo je ameriško vrhovno sodišče odpravilo odločitev sodnika iz Oaklanda in prizivnega sodišča iz San Francisca o zamrznitvi 2,5 milijarde dolarjev, ki jih je Trumpova vlada nameravala iz proračuna Pentagona uporabiti za utrditev mejne ograje v zveznih državah Kaliforniji, Arizoni, Teksasu in Novi Mehiki. Zvezni sodnik v Oaklandu je namreč po tožbi Ameriške zveze za državljanske svoboščine (ACLU), okoljevarstvene organizacije Sierra Club in koalicije skupnosti ob južni meji pred tem blokiral nameravano črpanje sredstev Pentagona za postavitev ograje. Trumpova vlada se je na to odločitev pritožila, prizivno sodišče je dalo prav tožnikom, vrhovno sodišče pa sedaj Trumpu, kar je njegova velika zmaga.

Trump: “Velika zmaga za varnost na meji ter vladavino prava”
Odločitev vrhovnega sodišča pomeni, da lahko Trump Pentagonu vzame 2,5 milijarde dolarjev, dokler se nižja sodišča ne izjasnijo o tožbi. Na omenjeno dejstvo se je Trump že odzval. Na Twitterju je med drugim zapisal, da gre za “veliko zmago za varnost na meji ter vladavino prava“.

Zadnje novice

Sorodne vsebine