0.5 C
Ljubljana
petek, 27 januarja, 2023

Velika Britanija se sooča z rekordnimi števili nezakonitih migrantov

Piše: A. S. 

Po poročanju spletnega novičarskega portala Euronews je v Združeno kraljestvo preko Rokavskega preliva letos v zasilnih plovilih prispelo že 40.000 migrantov.  

Podatke je objavilo britansko obrambno ministrstvo, gre pa za rekordno število prišlekov. V soboto je preliv prečkalo kar 972 migrantov v dvaindvajsetih majhnih plovilih, s čimer se je letošnje število prišlekov zvišalo na 40.885 migrantov. Med njimi je največ Albancev, ki tudi sicer vse bolj prevladujejo tako v britanskem kriminalnem podzemlju, kot tudi v britanskih zaporih, poleg njih pa je bilo največ še Irancev in Afganistancev.  

Letošnje število migrantov ruši rekorde, saj je lansko leto  zabeleženih 28.526 prihodov, kar je bilo prav tako za tisti čas rekordno število. Danes naj bi Britanija in Francija podpisali skupno deklaracijo o bolj učinkovitem preprečevanju nezakonitim migrantom, da se podajo na nevarno pot čez Rokavski preliv. Po poročanju medijev bo dogovor podpisan v Parizu, kjer bo francoski notranji minister Gerald Darmain gostil britansko ministrico Suello Braverman.  

Stopnjujoče se nezakonite migracije so velika težava za britansko vlado, saj je azilni sistem močno preobremenjen. Sedaj že bivši premier Boris Johnson je med drugim hotel prosilce za azil poslati v Ruando, kjer bi čakali na odobritev ali zavrnitev njihovih prošenj, vendar pa se zaenkrat njegov načrt ni uresničil.  

Nezakonite migracije so zaostrile tudi odnose med Londonom in Parizom, čeprav sta v petek obe državi v izjavi za javnost sporočili, da sta dosegli napredek pri reševanju te težave. Glede na nov dogovor, naj bi bilo Združeno kraljestvo pripravljeno Franciji plačati dodatnih 91 milijonov evrov za policijske okrepitve na francoskih plažah, britanski agenti pa bi imeli dostop do francoskih kontrolnih središč.  

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine