16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

V ženevskem kantonu v Švici javni uslužbenci odslej brez zunanjih verskih znamenj; islamska skupnost temu nasprotuje

Prebivalci švicarskega kantona Ženeva so na referendumu podprli nov sekularni zakon, ki bo javnim uslužbencem med drugim prepovedoval vidne verske simbole, kot so islamska pokrivala.

 

Prebivalci švicarskega kantona Ženeva so s 55 odstotki podprli zakon o sekularizaciji, ki bo javnim uslužbencem med drugim prepovedoval vidne verske simbole, kot so islamska pokrivala. V ženevskem kantonu sicer živi 6 odstotkov muslimanov.

Novi zakon ima med drugim podporo treh glavnih verskih skupnosti: katolikov, protestantov ter starokatolikov. Ima pa nasprotnike med skrajno levimi skupinami, zelenimi, feministkami, sindikati ter muslimanskimi skupinami. Ti namreč menijo, da je zakon diskriminatoren ter islamofoben, saj cilja na ženske v islamskih pokrivalih.

Učitelji v ženevskem kantonu imajo že sedaj prepoved nošenja verskih simbolov, novi zakon pa bi se nanašal na vse javne uslužbence, ki imajo stik z ljudmi. Še preden je bil zakon sprejet, so proti njemu vložili dve pravni sredstvi, poroča Voice of Europe.

Zadnje novice

Sorodne vsebine