16.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

V ZDA vzpostavljen spletni sistem prijave za migrante

Piše: STA/ C. R.

Ameriška vlada je v četrtek vzpostavila spletni sistem, preko katerega lahko migranti vložijo prošnjo za vstop v državo neposredno agentom službe za carine in meje, preden prestopijo državno mejo. Migrante, ki jim bo prošnja za vstop odobrena, bodo sprejemali na osmih kopenskih mejnih prehodih, nakar bodo lahko uradno vložili prošnjo za azil.

Sistem je ločen od ukrepov, ki jih je prejšnji teden napovedal predsednik Joe Biden in ki predvidevajo povečanje števila sprejetih migrantov iz Kube, Haitija, Nikaragve in Venezuele na 30.000 na mesec. Prav toliko nezakonitih priseljencev, ki so že v ZDA, pa nameravajo izgnati.

Vladna aplikacija za migrante je trenutno na voljo le v angleškem in španskem jeziku ter zahteva dostop do pametnega telefona, elektronske pošte in zanesljivega interneta.

ZDA se soočajo z naraščanjem pritiska migrantov na južno mejo in samo v proračunskem letu, ki se je končalo 30. septembra, so ujeli 2,38 milijona ljudi, kar je 37 odstotkov več kot v proračunskem letu 2021.

Obalna straža je v četrtek na Kubo vrnila 177 migrantov, ki so jih ustavili na morju pri Floridi, medtem ko je skupina več kot 20 Haitijcev priplavala na obalo v Miamiju. Nekaterim so na kopno pomagali tudi obiskovalci plaže.

Od 1. oktobra 2022 je ameriška obalna straža na morju prestregla več kot 4900 kubanskih migrantov, v celotnem proračunskem letu 2022 pa skupaj 6100.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine