9.1 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

V ZDA aretirali domnevnega pripadnika IS, ki je v državo prišel kot begunec

Ameriške oblasti so aretirale domnevnega pripadnika skrajne skupine Islamska država (IS), ki je v državo prišel kot begunec, je danes sporočilo ministrstvo za pravosodje. Aretacija je sprožila vprašanja o učinkovitosti nadzora prihoda beguncev v ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

45-letnega Omarja Ameena so v sredo v Sacramentu v zvezni državi Kalifornija prijeli specialci zveznega preiskovalnega urada FBI za boj proti terorizmu. Prijeli so ga tri mesece po tem, ko je sodnik v Iraku zanj izdal priporni nalog zaradi umora policista leta 2014.

Ameen prihaja iz iraške pokrajine Al Anbar, v ZDA pa je prišel leta 2014, potem ko je dobil status begunca. Nedavno je zaprosil za dovoljenje za delo in bivanje, znano tudi kot zelena karta. Ta dokument imetniku zagotavlja podobne pravice, kot jih imajo ameriški državljani, razen volilne.

Po podatkih iraških oblasti je član IS ter Al Kaide v Iraku ter naj bi sodeloval pri nastavljanju eksplozivnih naprav. Obtožen je, da je v iraškem mestu Rava leta 2014 ubil policista, in sicer dan zatem, ko so mesto zavzeli džihadisti.

Primer Ameena bi bil lahko voda na mlin ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki je lani znižal število beguncev, ki lahko pridejo v ZDA. Za letošnje fiskalno leto, ki se izteče 30. septembra, ta omejitev znaša 45.000, medtem ko je njegov predhodnik Barack Obama letvico za fiskalno leto 2017 postavil pri 110.000 beguncev.

A v ZDA je doslej prišlo precej manj beguncev, kot znaša Trumpova omejitev. Po podatkih State Departmenta so ZDA do 10. avgusta sprejele 18.565 beguncev, še poroča AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine