9.6 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

V Veliki Kladuši kljub nasprotovanju prebivalcev pripravljajo migrantski center, zaradi bližine Hrvaške skeptična tudi EU

Začasni center za migrante bodo oblasti Bosne in Hercegovine kljub nasprotovanju lokalnih oblasti uredile tudi v Veliki Kladuši ob meji s Hrvaško. Centre bodo začeli prihodnji teden urejati še v več drugih mestih, so danes sporočile oblasti BiH.

 

V Veliki Kladuši bo center stal v enem od opuščenih poslopij Agrokomerca, so sporočili iz operativnega štaba sveta ministrov BiH, pristojnega za nezakonite migracije. O tej lokaciji so se več mesecev pogovarjali s predstavniki lokalnih oblasti, ki so nasprotovale temu, da bi migrante nastanili na območju občine.

Glede tega so bili zaradi bližine hrvaške meje skeptični tudi v Bruslju. Bližina Hrvaške bi namreč lahko migrante spodbudila, da bi poskušali doseči ozemlje Evropske unije, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ni sicer znano, ali bodo za ureditev centra uporabili tudi sredstva EU, ki je BiH za soočanje z migrantsko krizo namenila šest milijonov evrov pomoči, ali bodo center oblasti BiH financirale same.

To so še druga mesta, kjer bodo centri za migrante
Iz sveta ministrov BiH so ob tem sporočili, da bodo prihodnji teden začeli preurejati dijaški dom v Bihaću, kjer so migranti že nameščeni. Opremljati bodo začeli tudi vojašnico v kraju Hadžići pri Sarajevu, kjer bodo uredili center za nekaj sto migrantov. Okoli 200 najbolj ogroženih migrantov, predvsem otrok in žensk, pa bodo namestili v bližini Cazina, ki tako kot Bihać in Velika Kladuša leži na severozahodu države.

Štab za nezakonite migracije ocenjuje, da se pritisk na vzhodno mejo BiH povečuje. Ob tem se kažejo rezultati krepitve obmejne policije, kar se kaže v večjem številu vrnjenih migrantov, ki poskušajo nezakonito vstopiti v državo. Napovedujejo dodatno krepitev obmejne policije, saj bodo na mejo poslali še policiste Federacije BiH.

Zadnje novice

Sorodne vsebine