24.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

V Veliki Britaniji se spominjajo terorističnega napada, v katerem je džihadist ubil osem ljudi

V Veliki Britaniji danes obeležujejo prvo obletnico terorističnega napada na Londonskem mostu, ki je zahteval osem življenj. Kot je dejala predsednica britanske vlade Theresa May, se danes spominjajo mrtvih in ranjenih ter poklanjajo varnostnim silam in drugim, ki so v napadu priskočili na pomoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Ob tem je Mayeva napad 3. junija lani označila kot strahopetno dejanje, ki je bilo usmerjeno zoper človekove svoboščine. Napadalci so namreč napadli ljudi, ki so uživali takratni nedeljski večer. Spomnila je, da je bilo med osmimi ubitimi sedem tujih državljanov.

“Današnji dogodek je odraz naše velike svetovljanske prestolnice, katere energija in vrednote povezujeta ljudi po vsem svetu, in tragičen opomin, da grožnja terorizma presega državne meje in prizadene nas vse,” je še dejala Mayeva.

Odgovornost za napad v Londonu pred letom dni je prevzela skrajna skupina Islamska država (IS). Napad je bil eden izmed mnogih, ki je v šestih mesecih v Veliki Britaniji zahteval 35 življenj.

Po navedbah britanskega notranjega ministrstva grožnja terorističnih napadov v Veliki Britaniji narašča. “Izhajamo iz tega, da grožnja skrajno desnega terorizma raste,” so danes sporočili. Ob tem navajajo, da je skrb vzbujajoča tudi nevarnost napadov islamskih skrajnežev, katerih stopnja nevarnosti bo vsaj še dve leti ostala nespremenjena, ali pa se bo morebiti celo povečala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine