9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

V Tijuani izbruhnili protesti proti karavani migrantov iz Srednje Amerike

V mehiškem obmejnem mestu Tijuana so v nedeljo izbruhnili protesti proti prišlekom iz Srednje Amerike, ki čakajo pred mejo za vstop v ZDA. V Tijuano je doslej prispelo okoli 3000 migrantov. Kmalu jih pričakujejo še več, tja do skupaj 10.000. Uradniki ZDA na dan obdelajo največ 100 prošenj za azil.

Preden bo torej množica lahko prestopila mejo v San Diegu in naprej po ZDA, bo morala čakati na mehiški strani meje in župan mesta z nekaj več kot milijonom prebivalci Juan Manuel Gastelum je migrantsko karavano označil za plaz ter zvezno vlado zaprosil za pomoč. Mehiško ministrstvo za notranje zadeve pomoč že pošilja.

Mesto naj bi imelo v zasebnih zavetiščih prostora le za 700 ljudi, zato so migrante namestili v velik rekreacijsko-športni kompleks, potrebnih bo pa še več objektov ali šotorov, čeprav dele karavane usmerjajo v druga obmejna mesta, kot je na primer Mexicali vzhodno od Tijuane.

Mehiški in ameriški mediji poročajo, da so v nedeljo migrante napadli prebivalci premožnejših predelov mesta. Več sto domačinov je ljudi obmetavalo s kamenjem in vpilo nanje, naj se poberejo drugam.

Večina migrantov, ki je po mesecu dni dosegla Tijuano, prihaja iz Hondurasa. Država z devetimi milijoni prebivalcev ima podobno visoko stopnjo umorov kot ameriški Detroit ali New Orleans, to je okoli 43 umorov na 100.000 prebivalcev.

Po podatkih Svetovne banke velika večina prebivalcev Hondurasa živi v popolni revščini, povprečni dohodek pa znaša 120 dolarjev na gospodinjstvo na mesec. V državi vladajo ulične tolpe.

Zadnje novice

Sorodne vsebine