18.4 C
Ljubljana
sobota, 24 julija, 2021

V Sredozemskem morju obtičala še ena ladja z rešenimi migranti

V Sredozemskem morju je ta konec tedna obtičala še ladja nemške nevladne organizacije Sea-Eye, ki je v soboto pred obalo Libije rešila 17 migrantov. Na pristanek tako čakata že dve ladji nemških nevladnih organizacij. Nemške oblasti je organizacija Sea-Watch pozvala, naj prevzamejo odgovornost.

Organizacija Sea-Eye je migrante rešila v soboto z ribiškega čolna v mednarodnih vodah pred libijsko obalo. Ladja, poimenovana Professor Albrecht Penck, pluje pod nemško zastavo in išče varno pristanišče, so sporočili iz organizacije po navedbah nemške tiskovne agencije dpa.

Ladja nemške organizacije Sea-Watch pa z nekaj več kot 30 migranti že več kot teden dni čaka na morju. Trenutno je ladja Sea-Watch 3, ki pluje pod nizozemsko zastavo, pred malteško obalo. Razmere na njej so trenutno stabilne, a se bodo prihodnji teden predvidoma spremenile vremenske razmere, tako da morajo hitro najti pristanišče, je povedal tiskovni predstavnik organizacije Ruben Neugebauer. “Rešitev potrebujemo še letos,” je poudaril.

V Sea-Watchu so na Twitterju zapisali, da zdaj dve ladji potrebujeta varno pristanišče. “Čas je, da nemška vlada prevzame odgovornost,” so pozvali.

Nemško notranje ministrstvo je v petek sporočilo, da je več nemških mest, vključno z Berlinom, pripravljenih sprejeti migrante z ladje Sea-Watcha. Vendar pa mora odločitev, ali lahko ti pridejo v Nemčijo, sprejeti zvezna vlada.

Države članice Evropske unije se ne morejo uskladiti o tem, kdo je odgovoren za sprejem rešenih migrantov, pri čemer sta Italija in Malta zaprli svoja pristanišča za ladje nevladnih organizacij. Več ladij, ki so doslej zaradi tega obtičale na morju, je sprejela Španija, nekatere druge države pa so nato sprejele migrante.

Malta je sicer danes z morja rešila 69 migrantov. Vojaška patrulja jih je pobrala z lesenega čolna v težavah okoli 200 kilometrov jugozahodno od Malte. Kakšno je stanje rešenih migrantov in katere nacionalnosti so, vojska ne razkriva.

Zadnje novice

Sorodne vsebine