-1.1 C
Ljubljana
torek, 25 januarja, 2022

V središču Sarajeva izpraznili divje begunsko taborišče, na poti migrantov do begunskega centra zapleti

Iz središča Sarajeva je danes policija umaknila več sto migrantov, ki so v parku blizu mestne hiše na prostem bivali od marca. Po navedbah oblasti gre za okoli 300 beguncev in migrantov, ki so v avtobusih že na poti v begunski center v Salakovcu blizu Mostarja. Na poti je prišlo do zapleta, saj so jim lokalne oblasti preprečile pot naprej.

V parku nasproti mestne hiše v prestolnici BiH je ostalo več deset šotorov in odej, ki jih sedaj odstranjuje komunalna služba ob pomoči prostovoljcev humanitarnih organizacij, ki so v minulih tednih pomagali migrantom, poroča spletni portal klix.ba.

Odslej bodo vse, ki jih bodo našli v parku, namestili v objekte za migrante, je povedal eden od prostovoljcev, a opozoril, da težav ni konec, saj je samo v četrtek iz Srbije prišlo sto migrantov. Po prestopu meje jih namreč policija srbske entitete Republike srbske prepelje do vhoda v prestolnico BiH, od koder nato pridejo do središča mesta.

Migranti in begunci, ki so prišli iz Srbije in Črne gore, so park zapustili prostovoljno, incidentov ni bilo, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal vodja misije Mednarodne organizacije za migracije (IOM) v BiH Peter Van Der Auweraert. Veselijo se normalnih pogojev bivanja. Gre večinoma za mlade moške, pa tudi družine z otroki, navaja AFP. Prišli so iz Srbije in Črne gore. Nekateri so zaprosili za azil v BiH, drugi pa želijo pot nadaljevati proti članicam EU, navaja portal.

Na njihovi poti do Salakovca, ki je kakih sto kilometrov južno od Sarajeva, je medtem prišlo do zapleta, saj so konvoj petih avtobusov z 269 migranti, med katerimi je tudi 18 otrok, ustavile močne policijske sile na meji s hercegovsko-neretvanskim kantonom. Zahtevale so, da se konvoj vrne v sarajevski kanton. To so tudi storili in konvoj sedaj stoji ob cesti na planini Ivan.

Na ministrstvu za varnost BiH so izrazili presenečenje nad zapletom, saj o tem niso bili vnaprej obveščeni, premestitev migrantov pa organizira ministrstvo BiH. “Presenečeni smo, saj je nelogično, da nekdo na lokalni ravni nekomu prepove prevoz po državnih cestah in namestitev v državni objekt,” so dodali. Zagotovili so, da migrantov ne bodo vrnili v Sarajevo.

Minister BiH za varnost Dragan Mektić je potezo označil za državni udar in ob 13. uri napovedal izredno novinarsko konferenco.

V BiH, kjer se letos soočajo s prihodom velikega števila beguncev in migrantov, so po besedah ministra v prvih štirih mesecih letošnjega leta zabeležili prihod 4000 migrantov. Po podatkih IOM naj bi šlo za 3600 ljudi, od katerih jih je na ozemlju BiH še vedno 2500. Dnevno naj bi v državo iz Srbije in Črne gore prišlo od 80 do 150 ljudi.

Zaradi tega je Sarajevo že napovedalo, da bodo na Beograd in Podgorico naslovili protestni noti zaradi priliva beguncev iz tamkajšnjih begunskih centrov, ki jih zapirajo. Napovedali so tudi okrepitev nadzora meje.

Begunci in migranti so v Sarajevo začeli prihajati januarja, v parku v središču mesta pa so začeli oblikovati divje taborišče od marca. Po ocenah prostovoljcev jih je bilo v parku nasproti mestne hiše 600, še okoli 100 naj bi jih bilo v parkih na Ilidži. Ob nedavno obnovljenem begunskem centru v Salakovcu jih bodo namestili še v nekaterih drugih begunskih centrih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine