13.8 C
Ljubljana
sobota, 18 septembra, 2021

V naslednjih tednih bodo v Mariboru namestili štiri migrantske družine

V naslednjih tednih bo v Maribor prispela skupina 21 beguncev, ki bodo nastanjeni predvsem na lokacijah, ki jih je v ta namen zagotovila država. Gre za štiri družine z mednarodno zaščito, ki jim bo poleg nastanitve treba omogočiti tudi vključevanje v slovensko družbo, so sporočili z vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov.

 
Gre za namestitve beguncev v okviru izvedbenega načrta premestitve 567 oseb iz Italije in Grčije in trajne preselitve 60 oseb iz tretjih držav, ki ga je vlada sprejela 10. marca 2016. Slovenija se je s tem zavezala, da sprejme 60 oseb, beguncev iz Sirije, družin, ki predstavljajo najbolj ranljivo skupino oseb z urejeno mednarodno zaščito, in poskrbi za njihovo nastanitev ter integracijo v slovensko družbo.

Na prihod omenjenih štirih begunskih družin se vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov pripravlja, med drugim tudi v sodelovanju in po pogovorih s predstavniki tamkajšnje lokalne skupnosti, Mestno  občino Maribor, predstavniki vzgojno izobraževalnih institucij in institucij, ki zagotavljajo vključevanje v sistem socialnega varstva, zdravstvenega varstva, vključevanje na trg dela in vsemi nevladnimi organizacijami, so sporočili iz urada. 

V tem tednu so predstavniki urada v Mariboru z njimi opravili osrednji koordinacijski sestanek, tudi kot enega od zadnjih v nizu usklajevalnih sestankov s predstavniki ključnih institucij, lokalnih skupnosti in nevladnih organizacij v različnih delih države.

Na sestanku so se zavzeli za to, da je treba na vseh področjih oz. z različnimi programi vključevanja v družbo slediti temu, da se tem osebam omogoči, da bodo čim prej zaživeli samostojno, neodvisno življenje. Hkrati pa bodo te programe vključevanja izvajali tako, da se vsem sodržavljankam in sodržavljanom zagotavlja varno, mirno in spoštljivo sobivanje.

S tovrstnim vključevanjem želi urad zagotoviti celovite informacije o vključevanju, pa tudi prek zagotavljanja strpnosti, dialoga in ustreznih pogojev za sobivanje ozaveščati državljane, da prihod novih stanovalcev sprejmejo brez strahu ter neutemeljenegaodklonilnega odnosa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine