14.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

V migrantskih centrih v Grčiji zdravstvena kriza? Je to morda izgovor, da migrante razselijo po Evropi?

Nevladna organizacija Human Rights Watch (HRW) je danes grško vlado pozvala, naj takoj razbremenijo prenapolnjene migrantske centre na Egejskih otokih, da bi se izognili javnozdravstveni krizi. Zavzeli so se predvsem za zaščito ranljivih skupin pred novim koronavirusom.

 

“Medtem ko skuša grška vlada ustaviti širjenje virusa, fotografije umazanih pogojev v centrih za sprejem in registracijo na Lezbosu, Hiosu, Samosu, Kosu in Lerosu kažejo, da minimalni kriteriji za zaščito pred covidom-19 niso izpolnjeni,” je povedala raziskovalka kriz in konfliktov pri HRW Belkis Wille.

“V takšnih pogojih si ni mogoče umivati rok ali upoštevati socialnega distanciranja,” je poudarila po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

HRW je pozval grške oblasti, naj v centrih čim prej identificirajo ranljive ljudi, predvsem starejše, tiste s kroničnimi boleznimi ter druge, vključno z otroki brez spremstva in nosečnicami. V organizaciji so pozvali, naj te ljudi zaščitijo pred covidom-19, da bi se izognili javnozdravstveni krizi.

V teh centrih na grških otokih v Egejskem morju je trenutno 35.000 migrantov in prosilcev za azil, kar je šestkrat več od njihove kapacitete, so navedli na HRW. Ta nevladna organizacije je pretekli teden opravila pogovore z enajstimi prosilci za azil in devetimi tam zaposlenimi.

Doslej po navedbah Aten v centrih na otokih niso potrdili okužbe z novim koronavirusom. So jih pa v nekaterih centrih na celini, za katere so odredili karanteno.

Grčija sicer sodi med manj prizadete evropske države v pandemiji novega koronavirusa. Potrdili so 2401 primer okužbe, umrlo je 121 ljudi. V veljavi so tudi stroge omejitve gibanja, ki so jih uvedli 22. marca. Nekaj dni pred tem so izolirali migrantske centre po državi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine