10.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

V kombiju preko Slovenije do Vrtojbe prevažal 19 migrantov

Novogoriški policisti so v ponedeljek blizu Vrtojbe prijeli 19 ilegalnih migrantov, 31-letnega voznika kombija in 34-letnega voznika spremljajočega vozila, ki sta jih prevažala od hrvaške meje preko Slovenije do Vrtojbe. Med hišno preiskavo slednjega so zasegli še več zavitkov heroina in kokaina, zaradi česar se je znašel v hišnem priporu.

Policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica so v ponedeljek popoldne blizu državne meje z Italijo v Vrtojbi prijeli skupino 19 ilegalnih migrantov, in sicer 12 Pakistancev in sedem državljanov Bangladeša. Štirim migrantom so nudili zdravniško pomoč. Vsi so v postopku zaprosili za azil, zato so jih namestili v azilna domova v Ljubljani in Logatcu. V postopkih za šest mladoletnih migrantov je po navedbah Policijske uprave (PU) Nova Gorica sodeloval tudi novogoriški center za socialno delo.

Poleg migrantov so novogoriški policisti prijeli tudi voznika kombija, 31-letnega slovenskega državljana, in voznika spremljevalnega osebnega avtomobila, 34-letnega državljana BiH s stalnim bivališčem v Sloveniji, ki sta migrante prevažala od hrvaške državne meje preko Slovenije do Vrtojbe.

Zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države so kriminalisti zoper osumljena odredili pridržanje. Med hišno preiskavo na naslovu 34-letnika so zasegli več zavitkov prepovedane droge heroin in kokain, zaradi česar se je postopek nadaljeval tudi v smeri utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnja in prometa s prepovedanimi drogami.

Oba osumljenca so s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku novogoriškega okrožnega sodišča, ki je zoper 34-letnika odredil hišni pripor.

Na območju PU Nova Gorica so policisti letos zaradi nedovoljenega prestopa zunanje schengenske meje s Hrvaško, obravnavali 80 ilegalnih migrantov (lani osem), ki so bodisi z javnimi prevoznimi sredstvi, kot so avtobus, vlak, taksi, ali pa z organiziranimi prevozi po prestopu meje s Hrvaško, poskušali priti na slovensko-italijansko mejo in nadaljevati pot naprej v Italijo.

Največ je bilo državljanov Pakistana, Bangladeša in Alžirije. Letos so tudi italijanski varnostni organi izročili slovenski policiji v postopek 34 tujcev, lani dva, slovenska policija pa je italijanskim kolegom izročila oz. vrnila šest migrantov, ki so nezakonito prišli v Slovenijo, lani osem.

Na novogoriškem območju beležijo tudi porast kršitev zakona o tujcih zaradi nedovoljenega vstopa na t. i. notranji meji, torej iz Italije v Slovenijo, saj so letos obravnavali 129 tujcev, lani 66.

Porast problematike ilegalnih migracij na območju PU Nova Gorica v letošnjem letu je potrebno umestiti v kontekst širše problematike ilegalnih migracij v Sloveniji letos, opozarjajo policisti. Novomeški policisti so v četrtek med varovanjem državne meje v Beli krajini v Preloki, Učakovcih in Bistrici prijeli 41 tujcev, ki so nezakonito prečkali mejo. Policijski postopki z državljani Afganistana, Sirije, Irana, Maroka, Alžirije in Tunizije še niso zaključeni, so sporočili z novomeške policijske uprave.

Zadnje novice

Sorodne vsebine