2.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

V italijanski vladi razhajanja glede sprejetja migrantov z ladij v Sredozemskem morju – Salvini ostaja odločen: »Migrantov ne sprejmemo!«

V italijanski vladi so se pokazala razhajanja glede migracijske politike. Medtem ko se premier Giuseppe Conte in populistično Gibanje pet zvezd zavzemata, da bi Italija sprejela migrante z ladij dveh nemških nevladnih organizacij, jih vodja Lige in notranji minister Matteo Salvini še naprej zavrača, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Ladji nemških človekoljubnih organizacij Sea-Watch in Sea-Eye s skupno 49 migranti na krovu že več kot dva tedna čakata v Sredozemskem morju na dovoljenje za vplutje v pristanišče katere od evropskih držav. Sea-Watch 3 je 22. decembra pred libijsko obalo rešila 32 ljudi, ki so se znašli v težavah. Ladja organizacije Sea-Eye pa je teden dni kasneje iz sredozemskega morja rešila še 17 migrantov.

Conte je v torek zvečer izrazil pripravljenost sprejeti družine z otroki. “To je izreden primer,” je premier, ki ni član nobene stranke, dejal v pogovorni oddaji Porta a Porta italijanske radiotelevizije Rai. “Tudi stroga priseljenska politika ima svoje meje,” je poudaril. Dodal je, da sicer ne želi spreminjati migrantske politike Italije, da pa država po njegovem lahko prenese sprejetje nekaj migrantskih žensk in otrok.

Premier je ob tem izrazil pripravljenost migrante v Italijo prepeljati tudi po zraku, če za ladji z migranti ne bodo odprli nobenega pristanišča. Conte sicer spodbuja tudi Malto, naj sprejme ladji.

Stališče premierja je podprl tudi minister za promet Danilo Toninelli, eden vidnejših politikov Gibanja pet zvezd. “Pomembno je, da migranti smejo pristati na Malti, mi pa bomo sodelovali pri njihovi prerazporeditvi,” je dejal.

Salvini je po drugi strani na družbenem omrežju Facebook zapisal, da bodo italijanska pristanišča ostala zaprta za ladje nevladnih organizacij. “Brez mojega privoljenja in privoljenja Lige ne bo nihče pristal v Italiji,” je izpostavil.

Aktivisti na krovu ladje Sea-Watch 3 pa so danes ponovili, da bi migranti morali naposled iti na kopno, saj se razmere na ladji poslabšujejo. Več humanitarnih organizacij v Italiji pa je zaprosilo za srečanje pri premierju Conteju, da bi našli rešitev za ladji, ki sta trenutno pred obalo Malte. Med 23 organizacijami so tudi Amnesty International, Zdravniki brez meja in skupnost katoliških laikov Sant’Egidio, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine