10.3 C
Ljubljana
nedelja, 17 oktobra, 2021

V Ilirski Bistrici 14. aprila referendum o migrantskem centru

V Ilirski Bistrici so za nedeljo, 14. aprila, razpisali svetovalni referendum glede postavitve sprejemno-registracijskega centra za migrante v občini, ki ga namerava država postaviti na območju mejnega prehoda Jelšane, poročajo Primorske novice.

 

Svetniki so sklep o razpisu referenduma v četrtek izglasovali soglasno, čeprav so jih predstavniki države in policije prepričevali, da mejo varujejo uspešno in bodo center zgradili le, če bo to res potrebno.

Župan Emil Rojc je na seji najprej izpostavil težave občanov: “Beležimo večje število vlomov, med občani se pojavljata strah in nelagodje. Po uradnih podatkih naj bi naši organi lani prejeli 10.000 migrantov, od tega na območju naše občine 2.500, torej četrtino vseh,” poročajo Primorske novice. V Jelšanah biva 250 prebivalcev, v centru, za katerega je ministrstvo občino že prosilo za lokacijsko informacijo, pa naj bi bilo deset zabojnikov ter dva šotora s 600 do 1.000 ležišči.

Do centra so bili v razpravi, ki jo povzemajo Primorske novice, kritični tudi drugi svetniki. Med drugim so izpostavili dvom, da bo postavitev centra pomenila povečanje varnosti. Nekateri so menili, da bi morala država upoštevati že sklep občinskega sveta in je referendum nepotreben, izpostavili pa so tudi pozive, naj država zagotovi denar za čiščenje migrantskih poti in subvencioniranje zavarovalnih premij za občane, ki so jim migranti poškodovali premoženje. O tem bodo svetniki odločali na seji 6. marca. Po besedah župana bo občina zakonitost postavitve centra v vsakem primeru izpodbijala tudi po pravni poti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine