22.5 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

V Franciji aretirali osumljenca za zločine proti človečnosti v Liberiji

V Franciji so aretirali domnevnega nekdanjega poveljnika liberijskih upornikov, ker naj bi v Liberiji v 90. letih prejšnjega stoletja med državljansko vojno zagrešil zločine proti človečnosti. Proti njemu so sprožili uradno preiskavo, je danes sporočil sodni vir.

Aretirali so ga v torek v severovzhodnem predmestju Pariza Bobigny, kjer se je skrival na domu prijatelja, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal vir.

Med drugim preiskujejo obtožbe mučenja, umorov, suženjstva in kanibalizma. To naj bi naturaliziran nizozemski državljan Kunti K., ki naj bi bil nekdanji poveljnik liberijske uporniške skupine Združeno osvobodilno gibanje Liberije za Demokracijo (ULIMO), zagrešil med letoma 1993 in 1997.

Preiskavo so sprožili na podlagi ovadbe, ki jo je julija vložila nevladna organizacija Civitas Maxima s sedežem v Švici.

Organizacija, ki spremlja domnevne vojne zločine v času liberijske državljanske vojne med letoma 1989 in 2003, aretacije ni želela komentirati.

Liberija, najstarejša afriška republika, ki so jo ustanovili osvobojeni ameriški sužnji, je bila med takratnima dvema državljanskima vojnama opustošena, umrlo je okoli 250.000 ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine