12.6 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

V Evropskem parlamentu očitno še naprej podpirajo reševalne akcije migrantov v Sredozemskem morju

Evropski poslanci so v popoldanski razpravi v Strasbourgu večinoma poudarjali, da je migrantom, ki se na poti čez Sredozemlje znajdejo v stiski, treba pomagati, je pa treba najti ustrezne in po možnosti trajne rešitve. Evropski komisar Hristos Stilianides pa je opozoril, da reševanje življenj ni le pravna, ampak tudi moralna obveznost.

 

“Humanitarni imperativ bo ostal v srcu evropskega delovanja,” je še zatrdil Stilianides, ki je v razpravi zastopal komisarskega kolega Dimitrisa Avramopulosa, pristojnega za migracije. Reševanje življenj na morju morajo po njegovih besedah spremljati prizadevanja za odstranitev vzrokov za migracije, tisti, ki izpolnjujejo pogoje, pa morajo dobiti mednarodno zaščito.

Zavzel se je tudi za skupen evropski odziv na razmere v Sredozemlju, kar bo pripomoglo k temu, da se dosežejo začasni dogovori in ureditve. Stilianides je tudi dejal, da so skupno delovanje in prizadevanja članic unije že prinesli rezultate. Zagotoviti je treba tudi pošteno razdelitev bremen.

Finska ministrica za evropske zadeve Tytti Tuppurainen je poslancem zagotovila, da se finsko predsedstvo Sveta EU trudi najti humano ureditev, ki bo zagotavljala predvidljivost v skladu z mednarodnim pravom.

Finsko predsedstvo si bo po njenih besedah prizadevalo za takšno ureditev, ki bo odporna na krizne razmere ter bo vsebovala smernice, kako ravnati z migranti, ne pa tudi, kam jih odpeljati.

Tako komisar kot ministrica sta v razpravi navedla, da se po uradnih podatkih migracijski tokovi čez Sredozemlje zmanjšujejo, še vedno pa na poti v Evropo umre preveč ljudi.

Stilianides je tudi dejal, da je treba razlikovati med namernim tihotapljenjem in zagotavljanjem pomoči migrantom. Ob tem je izpostavil, da nobena oblika pomoči migrantom ne sme biti kriminalizirana, s čimer so se strinjali številni poslanci.

Mnogi so ob tem izrazili podporo nemški kapitanki reševalne ladje Sea Watch 3 Caroli Rackete, proti kateri v Italiji poteka preiskava zaradi pomoči pri nezakonitih migracijah.

Več parlamentarcev je ob tem opozorilo, da humanitarni delavci, ki rešujejo migrante na morju, s svojim delovanjem pomagajo tihotapcem ljudi.

Številni so poudarili, da se o vprašanju migracij v EU pogovarjajo že leta, a še niso našli skupne rešitve.

Med drugim so izpostavljali, da mora EU podpirati reševalne akcije, se mora boriti proti tihotapcem ljudi, potrebuje zakonite in varne poti za tiste, ki potrebujejo zaščito, nujna je tudi solidarnost z državami, ki so pod največjim pritiskom.

Za dolgoročno rešitev vprašanja reševanja migrantov se je na novinarski konferenci v Strasbourgu zavzel tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Evropa mora po njegovem razviti ustrezne strategije in vizije. Ob tem se je zavzel za uresničitev za zdaj blokirane reforme dublinskega sistema.

Zadnje novice

Sorodne vsebine