6.3 C
Ljubljana
četrtek, 29 februarja, 2024

V brodolomu čolna z migranti ob sirski obali 100 mrtvih

Piše: STA, J.S.

V brodolomu čolna z migranti, ki se je v četrtek prevrnil v bližini obale Sirije, je po najnovejših podatkih umrlo sto ljudi, so v ponedeljek poročali sirski državni mediji. Na čolnu, ki je plul iz Libanona proti Evropi, je bilo približno 160 ljudi. Gre za eno najhujših tovrstnih nesreč v vzhodnem Sredozemlju v zadnjih letih.

“Število smrtnih žrtev je naraslo na sto, potem ko so iz morja potegnili še eno truplo,” je po poročanju sirske državne tiskovne agencije SANA v ponedeljek povedal predstavnik sirskih pristanišč Samer Kbrasli. Kot so sporočili iz Sklada ZN za otroke (Unicef), je med smrtnimi žrtvami deset otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Brodolom je preživelo le 20 od okoli 160 ljudi, ki so bili na krovu. Vse preživele so že odpustili iz bolnišnic, še poroča agencija SANA. Prve žrtve so v morju našli v četrtek.

Na čolnu, ki je potonil v Sredozemskem morju v bližini mesta Tartus, so prevladovali Libanonci, Sirci in Palestinci. Med potniki so bili po navedbah Združenih narodov tudi otroci in starejši.

Visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi je brodolom označil za srce parajočo tragedijo.

Tartus leži kakih 50 kilometrov severno od libanonskega mesta Tripoli, kjer so se migranti vkrcali na čoln. Zaradi poslabšanja gospodarskih razmer v Libanonu, ki nudi zatočišče več milijonom beguncev zaradi sirske vojne, mnogi Libanonci, Sirci in Palestinci na nezakonit način skušajo priti v Evropo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine