15.2 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

V BiH v bližini meje s Hrvaško znova ustavili vlak z migranti

Policija v BiH je v četrtek zvečer v Bihaću ustavila vlak iz Sarajeva, v katerem je bilo 150 migrantov, ki bi radi preko Hrvaške vstopili v države EU. Policija zahteva vrnitev beguncev v Sarajevo. Železnice Federacije BiH so napovedale, da bodo od policije s tožbo zahtevale nadomestilo škode zaradi blokade prometa.

Na notranjem ministrstvu unsko-sanskega kantona so pojasnili, da so vlak ustavili na železniški postaji v Bihaću, ker oblasti kantona nasprotujejo namestitvi migrantov na območju kantona.

Tiskovna predstavnica policije Snežana Galić je pojasnila, da je bilo na vlaku 153 migrantov ter da je Mednarodna organizacija za migracije (IOM) zagotovila namestitev v migrantskih centrih v Bihaću za sedem žensk in otrok z vlaka. Na vlaku je še 146 migrantov, je poročal novičarski portal klix.ba.

Galićeva je poudarila, da oblasti unsko-sanskega kantona migrantom niso dovolile izstopiti iz vlaka na postaji v Bihaću. Kot je dodala, potekajo pogajanja o vrnitvi migrantov v Sarajevo, a se je zapletlo z nakupom vozovnic, ker migranti nimajo denarja zanje.

Podobno se je zgodilo že konec oktobra, ko policija v Bihaću ni dovolila izstopa z vlaka 90 migrantom, ki so prispeli iz Sarajeva. Po pogajanjih so migrante z avtobusi vrnili v Sarajevo.

Železnice Federacije BiH so danes sporočile, da so v unsko-sanskem kantonu “nezakonito zajeli” njihov vlak. Napovedale so, da bodo tožile odgovorne v kantonu zaradi nadomestila škode. Opozorili so, da policija tudi drugim potnikom, ki imajo veljavne vozovnice, onemogoča nemoteno potovanje med Bihaćem in Sarajevom.

Oblasti unsko-sanskega kantona so prejšnji mesec odločile, da bodo sprejel ukrepe za preprečevanje prihoda migrantov na območje kantona, kjer je večina vseh migrantov v BiH.

Zaradi poskusa skupine nekaj sto migrantov minuli mesec, da mimo policije vstopijo na območje Hrvaške in nadaljujejo pot proti državam zahodne Evrope, je bil teden dni zaprt mednarodni mejni prehod Maljevac – Velika Kladuša med BiH in Hrvaško.

Zadnje novice

Sorodne vsebine