12.6 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

V BiH ostro nad migrante: prednost v zdravstvu imajo domačini, več tisoč migrantov bodo odpeljali v šotorsko naselje, ki ga bo obkolila policija

Novica je med ilegalnimi migranti in nevladnimi organizacijami požela zgražanje in mednje prinesla paniko, prebivalci BiH pa ploskajo: država bo več tisoč migrantov preselila v šotorsko naselje Lipa, ki je oddaljeno 25 kilometrov od meje s Hrvaško. Tam jih bo povsem izolirala od domačinov.

Kot poroča portal Bljesak, so se oblasti za to potezo odločile, da zmanjšajo možnost širjenja koronavirusa, saj bo naselje dovolj oddaljeno od domačinov. Migrante bo nadzorovala policija, ki bo okoli šotorskega naselja sklenila obroč.

V Bihaću so tako ali tako migrantom prepovedali kakršnokoli gibanje po mestu, prav tako so prepovedali in s kaznimi zagrozili tistim, ki bi migrante prevažali. Župan Bihaća Šuhret Fazlić je dejal, da migranti lahko predstavljajo veliko nevarnost kot možni prenašalci virusa.

Da v BiH resno mislijo in da bodo oblast najprej zaščitile domače prebivalstvo, dovolj pove izjava zdravnika Semra Okanovića iz Velike Kladuše: »Za migrante nimamo dovolj prostora v karanteni. Niti za domače prebivalce nimamo dovolj testov, kaj šele za migrante. Sploh ne vemo, kdo od njih je okužen.«

Zadnje novice

Sorodne vsebine