22.6 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

V BiH od začetka leta že 5600 migrantov, večina nadaljevala pot proti EU

V Bosno in Hercegovino še naprej prihaja vedno več migrantov, poseben naval pa so zabeležili minuli konec tedna, ko jih je v državo vstopilo več kot 350, je danes povedal minister za varnost BiH Dragan Mektić.

 

Vsega skupaj je od začetka leta v državo prišlo 5664 migrantov, ki so po besedah Mektića skorajda vsi policiji dejali, da želijo azil. Na koncu jih je zanj zaprosilo 437, kar dokazuje, da je njihov pravi cilj nadaljevanje poti proti Evropski uniji, je novinarjem po rednem sestanku pristojnega vladnega štaba pojasnil Mektić.

Večje število migrantov je v BiH prišlo minulo soboto in nedeljo, kar je po njegovem mnenju posledica dejstva, da so migranti našli nove načine vstopa v državo, ki pred tem niso obstajali. “Preiskujemo, kaj se dogaja in nemudoma bodo posredovali,” je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina napovedal Mektić.

Ponovno je opozoril, da se v BiH manipulira z vprašanjem migrantov, politiki pa da ustvarjajo strah pred migrantsko krizo s tem, ko širijo netočne informacije o odobravanju azila. “Azil še vedno ni bil odobren niti enemu migrantu,” je dejal minister.

Po oceni policije je trenutno v BiH med 1700 in 1800 migrantov. Kot je pojasnil Mektić, se še vedno nadaljujejo priprave na odprtje novega sprejemnega centra v vojašnici blizu Sarajeva, iščejo pa tudi nove rešitve za Unsko-sanski kanton. “Tam stanje postaja zapleteno, zbira se vse več migrantov in tam nimamo primernega sprejemnega centra,” je dejal.

Zagotovil je, da bo policija v BiH izvajala strog nadzor in ne bo dopustila, da bi se nezakoniti migranti zadrževali zunaj sprejemnih centrov.

V Sarajevo bo sicer v četrtek na ravni ministrov potekala regionalna konferenca, posvečena reševanju migrantske krize. Kot je potrdil Mektić, prihajajo predstavniki vseh držav t. i. balkanske poti od Grčije do Avstrije, pa tudi predstavniki agencije Frontex. Iz Slovenije se bo srečanja udeležil državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic.

Danes medtem na Brdu pri Kranju o migrantskih poteh na Balkanu razpravljajo generalni direktorji policij Albanije, BiH, Grčije, Hrvaške, Kosova, Makedonije, Srbije, Avstrije in Slovenije.

Kot smo v minulih tednih poročali, se vse več migrantov odpravlja na pot proti Sloveniji, ki postaja ciljna država za migrante iz dveh razlogov: zaradi podeljevanja statusa azila in zaradi zaprtja meje s strani Avstrije. Danes je tudi prišlo do streljanja, saj je migrant pri meji s Slovenijo napadel hrvaškega policista.

Zadnje novice

Sorodne vsebine