10.3 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

V Avstriji lani zabeležili skoraj pol manj nezakonitih migrantov kot predlani

V Avstriji so lani zabeležili opazen upad števila nezakonitih migracij, prav tako se je zmanjšalo število prošenj za azil. Medtem ko so leta 2016 prestregli še 50.848 nezakonitih migrantov, jih je bilo lani 27.753, povzema podatke zveznega kriminalističnega urada avstrijska tiskovna agencija APA.

Policisti so lani prejeli 222 tihotapcev ljudi, kar je malenkost manj kot leta 2016, ko si jih prejeli 249. A je vodja enote za boj proti tihotapcem ljudi na kriminalističnem uradu Gerald Tatzgern opozoril, da bo številka letos morda malenkost višja, saj so v prvi polovici leta ponovno prijeli več tihotapcev.

Največ tihotapcev je državljanov Avstrije, sledijo Iračani in Turki.

Nigerijci so predstavljali največji delež lani prestreženih nezakonitih migrantov, sledijo Afganistanci in Pakistanci.

Pri kriminalističnem uradu sicer dvomijo, da se bližajo letom bolj umirjenih migracij, saj je ponovno postala aktualna begunska pot čez Sredozemsko morje v Španijo. Opozorili so tudi na prekarno gospodarsko stanje v Turčiji, zaradi katere bi lahko delo izgubili predvsem številni Afganistanci in Iračani. V predstavljenem poročilu je urad opozoril, da bi se lahko v prihodnje povečalo število migrantov iz Alžirije in Pakistana.

Glede sirskih beguncev so opazili, da se deli družin že vračajo v domovino, kjer skušajo ponovno obnoviti domove, del pa jih potuje v Evropo oz. ostanejo tu, da bi zaslužili denar za obnovo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine