17.3 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Ustavno sodišče jim je odprlo dodatna vrata: Število nezakonitih migrantov v Evropi strmo narašča! Do konca septembra preko Sredozemlja do evropskih obal pripotovalo več kot 80 tisoč ilegalnih migrantov!

Medtem, ko je Ustavno sodišče republike Slovenije razveljavilo nekatere člene zakona o tujcih, prihajajo vesti o povečanem prihodi ilegalnih migrantov. Statistika Evropskega azilnega urada kaže, da smo v lanskem letu v Evropi zabeležili kar 10-odstotno povečanje števila prihodov. Do 24. septembra so migranti v EU, Švici in na Norveškem v zadnjih 12 mesecih namreč vložili približno 487 tisoč prošenj za azil, poroča nemški časnik Die Welt

 

Največje število migrantov, ki so prispeli v Evropsko unijo, so bili državljani Sirije, Afganistana, Venezuele, Iraka, Pakistana, Kolumbije in Turčije. Med državami, ki so sprejele največ prosilcev za azil so bile Nemčija, Francija in Španija.

Samo v Grčijo prispelo skupaj kar 46.100 migrantov
Grčija je ena izmed držav, ki jo je najbolj prizadel povečan tok migrantov. Samo v septembru je v državo prišlo več kot 12 tisoč nezakonitih migrantov, kar je več kot katerikoli mesec v letih 2018 in 2019. Letos je v Grčijo prispelo skupaj kar 46.100 migrantov, kar je precej več kot leto prej, ko so beležili prihod 37.300 migrantov. Prejšnji teden je grški predsednik vlade Kyriakos Mitsotakis izrazil svoje frustracije, saj se veliko migrantov, kar namesti v Grčiji, nato pa ti ne želijo nikamor naprej v države Evropske unije. Pri čemer je izpostavil, da bi bila pravična uvedba sankcij za tiste države, ki ne želijo sodelovati pri pravični razdelitvi migrantov na evropski ravni.

Preko morja nezakonito pripotovalo že več kot 80.000 migrantov
Do konca septembra je z ladjo preko Sredozemlja do evropskih obal pripotovalo več kot 80 tisoč nezakonitih migrantov. Visoki komisar Združenih narodov za begunce je sporočil, da je v tem letu na poti do Evrope 1.041 ljudi umrlo ali je pogrešanih. Predsednik Krščansko-demokratske unije v Berlinu Kai Wegner je v pogovoru za Die Welt dejal, da je skrajni čas za spremembo paradigme v reševalni politiki EU in sicer, da bi ta temeljila na avstralskem načelu netolerance. To bi pomenilo, da bi se vračalo vse ljudi, ki so se znašli ujeti v Mediteranu in to brez izjeme. Posledično bi se tako zmanjšali prihodi z ladjo, konec pa bi bilo tudi smrti, ki nastanejo pri nespametnem prehajanju morja.

Število prihodov z ladjo se je lani zmanjšalo in sicer na račun Italije in politike Mattea Salvinija. Letos je preko morja do Italije prispelo približno 7.600 ljudi, medtem ko je bilo leto prej 21 tisoč prihodov, navaja Breitbart. Kakorkoli, potrebno je zavedanje, da se lahko število nezakonitih migrantov še poveča, vse skupaj je namreč odvisno od izida konflikta med Turčijo in sirskimi Kurdi. Namreč ni moč zanemariti groženj s strani turškega predsednika Erdogana, ki je zagrozil, da bo v Evropo spustil 3,6 milijona migrantov v primeru, če Evropska unija ne bo izpolnila njegovih zahtev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine