17.3 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Turški ekonomski kolaps bi lahko pognal na milijone migrantov proti Evropi

Ameriški mediji opozarjajo, da bi po mnenju različnih strokovnjakov v primeru zloma turške ekonomije prišlo do novega navala migrantov v Evropo.

 

Turška zunanja politika postaja pod taktirko islamističnega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana vedno bolj nestabilna. Erdogan je po poročanju Breitbarta opravil s 106 tisoč javnimi uslužbenci, 21 tisoč učitelji in 4400 sodniki, ki so zaradi nasprotovanja vedno večji islamizaciji države končali na cesti ali v zaporu.

Turčija po zadnjih podatkih zadržuje štiri milijone migrantov, zaradi katerih ji je EU v zadnjih letih nakazala več milijard evrov. Zdaj bi lahko zaradi ekonomske krize Erdogan vseeno spustil migrante v Evropo. Povod naj bi bil spor z ameriško administracijo, ki zahteva izpustitev pastorja Andrewa Brunsona, ki ga Turki že dve leti zadržujejo v zaporu, ne da bi ga česar koli obtožili.

Turška vlada nima nikakršnih zadržkov s pošiljanjem migrantov po balkanski poti proti Evropi. Zunanji minister Suleyman Soylu je tako opozoril, da bi lahko, če Bruselj ne sprejme njihovega več milijard vrednega izsiljevanja, vsak mesec poslali v Evropo 15 tisoč migrantov.

Edini razlog, ki Erdoganu preprečuje, da bi izpolnil svoje grožnje, naj bi bil po trditvah strokovnjakov ravno denar EU, ki bo, če bo turška lira še naprej izgubljala vrednost, postajal vedno bolj dragoceno orodje za njegov režim.

Zadnje novice

Sorodne vsebine