13.9 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Turčija zanikala spremembo politike glede odpiranja meje z Evropo, EU pričakuje, da bo spoštovala migracijski dogovor

Turčija je zanikala poročila medijev, da je za migrante odprla meje z Evropo. Turško zunanje ministrstvo je zagotovilo, da se njihova migracijska politika ni spremenila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

V Turčiji so se danes začele širiti novice, da naj bi turške oblasti odprle mejo z Evropo. Več turških medijev je ob navajanju virov blizu vladi poročalo o domnevni spremembi turške politike do migrantov. Več sto migrantov se je po poročanju turških medijev nato napotilo v smeri držav članic Evropske unije.

Tiskovni predstavnik turškega zunanjega ministrstva Hami Aksoy je zavrnil poročila o spremembah begunske politike. “V begunski in migrantski politiki naše države, ki gosti največ beguncev na svetu, ni sprememb,” je sporočil.

Posvaril je, da bi se lahko okrepili migracijski tokovi v Turčiji v smeri zunanjih meja v primeru poslabšanja razmer. Razvoj dogajanja v sirskem Idlibu in množični beg so le še okrepili pritisk migrantov na Turčijo, je pojasnil. To spremljajo tudi migranti, ki so že v Turčiji, zato so se začeli premikati v smeri zahodnih meja Turčije, je dodal.

Iz province Idlib je v zadnjih dneh pred nasiljem zbežalo več sto tisoč beguncev, ki so se napotili proti meji s Turčijo. Ta sicer že gosti 3,6 milijona sirskih beguncev, kar predstavlja okoli štiri odstotke celotne prebivalstva v Turčiji.

Erdogan je v preteklosti že večkrat zagrozil, da bo za begunce v Turčiji odprl meje z Evropo, če ne bo pridobil podpore mednarodne skupnosti.

EU ima sicer s Turčijo od leta 2016 v veljavi dogovor o beguncih, po katerem Ankara zadržuje begunce v državi v zameno za finančno pomoč. Glede na dogovor lahko EU vse begunce, ki so nezakonito prispeli na njeno ozemlje, pošlje nazaj v Turčijo. V zameno lahko Turčija v EU legalno pošlje drugega Sirca.

EU pričakuje, da bo Turčija kljub zaostrovanju razmer v Siriji še naprej spoštovala dogovor o zajezitvi toka nezakonitih migracij v Evropo, sklenjen marca 2016, je danes v Bruslju poudaril govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika unije Peter Stano.

EU od turških oblasti ni prejela nikakršnega uradnega obvestila glede kakršnih koli sprememb v povezavi z migracijskim dogovorom, je poudaril Stano v odzivu na “ugibanja”, da je Turčija odprla meje.

V Turčiji so se danes začele širiti novice, da naj bi turške oblasti odprle mejo z Evropo. Več turških medijev je ob navajanju virov blizu vladi poročalo o domnevni spremembi turške politike do migrantov. A na zunanjem ministrstvu so te navedbe zavrnili.

Iz province Idlib je v zadnjih dneh pred nasiljem zbežalo več sto tisoč beguncev, ki so se napotili proti meji s Turčijo. Ta sicer že gosti 3,6 milijona sirskih beguncev, kar predstavlja okoli štiri odstotke celotne prebivalstva v Turčiji.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v preteklosti že večkrat zagrozil, da bo sirskim beguncem odprl meje z Evropo, če ne bo pridobil zadostne podpore mednarodne skupnosti.

EU je marca 2016 po dolgih in težkih pogajanjih s Turčijo sklenila dogovor o zajezitvi toka nezakonitih migracij v zameno za finančno pomoč.

V skladu z dogovorom je mogoče vse nezakonite migrante, ki pridejo na grške otoke iz Turčije, vrniti nazaj v Turčijo. Za vsakega Sirca, ki ga vrnejo v Turčijo z grških otokov, lahko drugega Sirca zakonito preselijo iz Turčije v unijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine