10.6 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

(VIDEO) Turčija odprla meje, v Evropo prihaja nova masa migrantov

Turčiji so se začele širiti novice, da naj bi turške oblasti odprle mejo z Evropo. Več sto migrantov se je po poročanju turških medijev že napotilo na mejo z Grčijo. V provinco Edirne naj bi prišlo že skoraj 300 migrantov, večinoma iz Sirije, Irana, Iraka, Maroka in Pakistana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Druga skupina migrantov je prišla v mesto Ayvacik v provinci Canakkale na zahodu Turčije in namerava s čolni na grški otok Lezbos. Turška tiskovna agencija DHA je ob tem iz obeh provinc objavila fotografije ljudi s prtljago, kako so se v zavetju noči odpravili na pot.

Neimenovani turški predstavnik je za AFP potrdil, da Turčija ne bo več zapirala meje za begunce, ki želijo v Evropo. Tiskovni predstavnik Omer Celik je za CNN Turk davi dejal, da je Turčija dala vedeti, da ne more več obvladovati pritiska novih beguncev, da pa njena begunska politika ostaja ista.

“Razmere so takšne, da jih ne moremo obvladati,” je dejal in dodal, da lahko EU naredi zgolj eno stvar, to je pomaga turški republiki.

Po poročanju turškega dnevnika Sabah naj bi Turčija odločitev o odprtju meje z Evropo sprejela na četrtkovi izredni varnostni seji pod vodstvom turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, potem ko je bilo v provinci Idlib na severozahodu Sirije v napadih iz zraka ubitih najmanj 33 turških vojakov. Turčija je odgovornost za te napade pripisala sirskemu režimu Bašarja al Asada.

Iz province Idlib je v zadnjih dneh pred nasiljem zbežalo več sto tisoč beguncev, ki so se napotili proti meji s Turčijo. Ta sicer že gosti 3,6 milijona sirskih beguncev.

Erdogan je v preteklosti že večkrat zagrozil, da bo za begunce v Turčiji odprl meje z Evropo, če ne bo pridobil podpore mednarodne skupnosti.

Video o skupini migrantov, ki se skuša prebiti v Evropo, si lahko ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine