4.8 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Tudi humanitarcem popuščajo živci: ilegalnim migrantom zagrozili, da jim bodo odrekli hrano, če se ne preselijo v sprejemni center

Čeprav je večina migrantov iz šotorskega naselja Trnavi v bližini Velike Kladuše že odšla v prostore firme »Miral«, kjer so za njih uredili začasni migrantski center, pa okoli sto migrantov še vedno odklanja premestitev.

»Spijo pod šotori in se grejejo ob ognju, grozijo jim prehladi in tudi nalezlijive bolezni,« pravi Azra Moralić, ki vodi lokalno humanitarno organizacijo. Pravi, da so ti »uporniki« mlajši moški, ki se zavestno upirajo premestitvi na bolj udobno in zdravo lokacijo zato, ker se bojijo, da jim bodo v migrantskem centru preveč omejili gibanje. Tega pa ne želijo, ker čakajo na priložnost, da bodo lahko pobegnili preko hrvaške meje in nato naprej proti zahodni Evropi, kar je tudi njihov glavni cilj. Poleg tega pa prihaja med njimi tudi do etničnih trenj in spopadov, zato denimo Alžirci in Sirijci ne želijo stanovati skupaj s Pakistanci ali Afganistanci in obratno. Azra Moralić pravi, da so upornim migrantom zagrozili, da jim bodo prenehali dostavljati toplo hrano, če ne bodo zapustili šotorskega naselja in se preselili v migrantski center.

Sicer pa je zaradi odprte migrantske poti prek Španije, zaradi zime in povečane kontrole na mejah na Balkanu, pritisk migrantov v Cazinsko krajino nekoliko popustil. Še vedno se v regiji nahaja po približnih ocenah okoli 3500 migrantov, v glavnem takšnih, ki so »nasedli«, ker jim je zmanjkalo denarja. Tiste z denarjem poklicni tihotapci hitro spravijo čez mejo in njihove prisotnosti humanitarci ali pa oblasti niti ne zaznajo, saj tudi v primeru, če se za kakšen dan ali dva ustavijo v regiji, v tem času najdejo namestitev pri zasebnikih in se izogibajo tako migrantskih centrov kot tudi divjih šotorišč.

Zadnje novice

Sorodne vsebine