17 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Tudi Ciper zaradi migrantov poka po šivih – od Bruslja zahteva premestitev 5000 migrantov

Ciper je v pismu v začetku tedna zaprosil Evropsko komisijo za pomoč pri preselitvi 5000 beguncev v druge države članice Evropske unije, saj otoška država ne zmore namestiti vse večjega števila migrantov. Iz Evropske komisije so sporočili, da pozorno spremljajo razmere v Cipru, poroča portal Politico.

 

Ciprski notranji minister Kontantinos Petrides je v pismu, ki ga je videl Politico, opisal razmere na otoku in opozoril, da je zaradi pomanjkljivega sodelovanja s Turčijo, ki zaseda severni del otoka, zelo težko najti rešitev.

Minister je pozval vse države članice, naj pomagajo pri relokaciji 5000 migrantov iz države z manj kot milijonom prebivalcev.

“Ciper nujno potrebuje pomoč glede na neverjetno visoko število prihodov,” je pozval Petrides.

V prvi polovici leta so zabeležili 130-odstotno povečanje prihodov migrantov, kar pomeni 7000 oseb, čeprav se država trudi obraniti svoje evropske meje. Največji delež migrantov pride v republiko iz Turčije oz. severnega dela otoka, ki ga zaseda Turčija. Med letoma 2015 in 2019 je tako na ozemlje EU na otoku prispelo 8500 migrantov, še piše v pismu.

Medtem ko je Turčija z EU leta 2016 sklenila dogovor o zaustavitvi migrantskega vala, Ankara tega dogovora ne uveljavlja na severu Cipra. Petrides trdi, da Turčija sistematično zavrača sodelovanje s ciprskimi oblastmi.

Tiskovna predstavnica Evropske komisije je v sredo potrdila prejem pisma in da bodo temeljito preučili vsebino. Dodala je, da pa so “že okrepili podporo Cipru, tako finančno kot operativno”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine