24.2 C
Ljubljana
sreda, 4 avgusta, 2021

Trump Mehiki ponuja denar za izgon migrantov iz Srednje Amerike

Vlada ameriškega predsednika Donalda Trumpa ponuja Mehiki 20 milijonov dolarjev pomoči za izgon migrantov, ki se iz Srednje Amerike preko Mehike odpravljajo v ZDA. Mehiška vlada sporoča, da je ponudbo prejela in jo preučuje.

Novico o denarju za preganjanje migrantov je prvi objavil New York Times. Vlada namerava sredstva vzeti iz sklada predvidenega za pomoč tujini. Mehiki bi tako plačali, da kupi letalske, železniške ali avtobusne vozovnice za migrante in begunce iz Srednje Amerike in jih vrne domov.

Trumpovi kritiki ocenjujejo, da gre za dejanje obupa po vsej rasistični retoriki proti priseljencem iz Latinske Amerike od začetka predsedniške kampanje naprej, saj se Trumpova napoved o gradnji zidu na meji z Mehiko, ki ga bo plačala Mehika, ne uresničuje. Mehika seveda ne bo plačala, denarja pa predsedniku ZDA ne da niti njegov kongres.

Trumpova vlada je skušala prihod beguncev pred nasiljem uličnih tolp in v družini ter migrantov zajeziti z odvzemanjem otrok staršem, kar pa je sprožilo tako veliko domače in tuje ogorčenje, da se je temu odpovedala. Nezakonito priseljevanje v ZDA ob tem spet narašča.

Zadnje novice

Sorodne vsebine