12.7 C
Ljubljana
sreda, 4 oktobra, 2023

Trgovanje s statusom azilanta: osem tisoč migrantov ponovilo prošnjo za azil

Več kot osem tisoč migrantov, ki so jim v državah članicah Evropske unije podelili status begunca, so lani v Nemčiji znova vložili prošnjo za dodelitev azila, poročajo nekateri tuji mediji.

 

Nemški zvezni urad za migracije in begunce (BAMF) je namreč potrdil, da je leta 2017 8.210 priznanih beguncev ponovilo svojo prijavo za azil, kar je skoraj trikrat več kot 2.997 iz leta prej, poroča Die Welt. Ne glede na to, da se takšne prijave štejejo za nedopustne, saj so migranti dobili azil že v drugi evropski državi. Denimo, migrant, ki je že zaprosil za azil v Italiji, poskusi s ponovno prošnjo v Nemčiji, da bi preprečil deportacijo v Italijo.

Ob tem mediji izpostavljajo dejstvo, da lahko migranti tudi vložijo tožbo, da bi preprečili izgon. Predsednik upravnega sodišča v Berlinu Christian Gau je za Die Welt povedal, da obstajajo številne odločitve upravnih sodišč o preprečitvi izselitve številnih migrantov v Italijo in druge države EU, zlasti v primerih, če je begunec bolan ali samohranilec.

Gau ob tem opozarja na azilno »trgovino«, njeno preprečevanje pa je eden od ciljev skupnega evropskega azilnega sistema. Vendar je stanje na terenu žal drugačno, priznava. Trgovina z azilom se je začela praktično takoj po velikem migrantskem valu leta 2015. Nekateri migranti so bili zaradi dejstva, da so jih morale gostiti manj razvite članice EU, zelo ogorčeni. Iraška družina, ki se je naselila v Litvi, je celo vložila pritožbo pri Združenih narodih, ker ni bila poslana v Nemčijo ali Švedsko.

Deportacije neuspešnih prosilcev za azil iz Nemčije v svoje matične države so se lani sicer zmanjšale, ne glede na drugačne napovedi. Predvsem naj bi k temu pripomogle mestne oblasti z močno levičarsko prevlado, denimo v Berlinu, kjer so zavračali deportacijo migrantov. Vodja krščanske socialne zveze (CSU) Horst Seehofer, sestrska stranka Merklovo krščanske demokratične zveze (CDU), pa je opozoril, da je izgon približno 250.000 neuspešnih prosilcev za azil iz Nemčije nerealen. »Vprašanje deportacije je velika iluzija v Nemčiji. Migrante je skoraj nemogoče izgnati, ko so enkrat v državi,« je dejal Seehofer.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine